Makrobiotika i 29º Ovna
Objavljen: 08. oktobar, 2012. | Autor: Smiljana Gavrančić
„Hrana je ključna za zdravlje, a zdravlje je ključno za mir!“ –
 reči su Žorža Osave (Georges Oshawa), Japanca koji je stvorio 
filozofiju moderne makrobiotike, i koji je iza sebe ostavio brojne 
učenike. Najpoznatiji Osavin učenik, Mičio Kuši (Michio Kushi), i 
njegova supruga, Avelina Kuši (Aveline Kushi), unapredili su i usavršili
 Osavino učenje, a njihov edukativni centar „Institut Kuši“ („Kushi 
Institute“) u Bostonu (Sjedinjene Države), se danas smatra najvećim 
autoritetom u obrazovanju makrobiotičkih savetnika i instruktora 
makrobiotičkog kuvanja.
Upravo su me Osavine reči podsetile na činjenicu da ono što jedemo – to i postajemo,
 i da ishranom zaista prizivamo događaje i okolnosti oko nas... Zatim 
sam se setila i sestrine prijateljice iz detinjstva, danas moje 
klijentkinje, koja je, gle neslučajnosti – makrobiotičar! Poželela sam 
da dublje zađem u svet makrobiotike, jer klijent je uvek moje nesvesno. 
Napravila sam istraživanje...
Kako nam je Venera (hrana) nedavno ušla u znak Device (fiziologija, 
zdravlje), pravo je vreme da se pozbavimo ovim posebnim načinom ishrane.
 Devica je ljudski, zemljani znak u kojem je Merkur u sedištu i 
egzaltaciji, te možemo zaključiti da našoj fiziologiji najviše prija 
ipak laka (Merkur) ishrana! Obroci bi trebali biti manji, a česti, 
zalogaji takođe što manji, sa puno žvakanja (Merkur) pre gutanja, 
žitarice (Merkur) su ono što prija našoj fiziologiji, a sa mastima i 
šećerom, testeninom, odnosno hranom bogatom ugljenim hidratima - trebalo
 bi biti oprezan, budući da su Jupiter (masti) i Venera (ugljeni 
hidrati) u Devici u oslabljenom dostojanstvu (izgon i pad).
Upravo makrobiotička ishrana podrazumeva konzumiranje različitih vrsta integralnih žitarica i mahunarki, a zatim i povrća, koštunjavih plodova i voća, kao i specifičan način jedenja koji se sastoji u izbegavanju prejedanja, kao i temeljnom žvakanju hrane pre gutanja. Takođe, makrobiotika insistira na što je moguće više prirodnim namirnicama koje nisu pretrpele veće procese prerade. Što se hrane životinjskog porekla tiče, u makrobiotici se insistira na izbegavanju mesa, a favorizuje se konzumiranje ribe.
Zanimljivo je i to da makrobiotika insistira na unosu sezonskog i lokalnog voća, a da pored belog šećera, zabranjuje i unos žutog (kao zamenu za šećer makrobiotičari koriste ječmeni i pirinčani slad, suvo i sveže voće). Mleko i mlečni proizvodi su takođe zabranjeni, ali je zato sojino mleko preporučljivo, kao i lisnato povrće i koštunjavo voće kako bi se ljudski organizam snabdeo potrebnom količinom kalcijuma. Morske alge
 su neizostavane na tanjiru svakog makrobiotičara, jer se u njima upravo
 nalaze potrebni minerali – jod, kalcijum, gvožđe. Makrobiotičari 
generalno teže neutralnoj i nezačinjenoj hrani koja naglašava prirodan 
ukus namirnica od kojih je obrok napravljen, no, povremeno koriste kari,
 kurkumu (iz porodice đumbira) i druge lekovite začine. Što se tiče 
masti, njih unose preko nerafinisanih hladno ceđenih ulja (susamovo, maslinovo, suncokretovo, kukuruzno), tj. izbegavaju zasićene masti.
Mičio Kuši – Kiron na 29º Ovna
Mičio Kuši je svoje detinjstvo proveo u Hirošimi, a bombardovanje 
Hirošime i Nagasakija je ostavilo snažan utisak na ovog čoveka. Naime, 
to ga je podstaklo da svoj život posveti međunarodnom, globalnom, 
svetskom miru... Tokom Drugog svetskog rata Mičio je studirao političke 
nauke i pravo, a nakon završetka rata odlučio se i za postdiplomske 
studije iz međunarodnog prava, zbog kojih napušta Japan i odlazi u 
Sjedinjene Države...
Upravo su ga reči Žorža Osave, njegovog učitelja, (koje sam navela na 
samom početku članka) navele da vidi interakciju između hrane i svetskog
 mira! „Ako se vratimo prirodnoj, organskoj ishrani, čovečanstvo će steći fizički i mentalni sklad, i tako postati više miroljubivo“
 – smatrao je Mičio. Nakon promene prehrambenih navika, i sam Mičio je 
uvideo pozitivne promene u vezi sa svojim zdravljem, i od tada, pa sve 
do danas (još uvek je živ, ima 86 godina) svoj život je posvetio 
podizanju stanja svesti o dobrobiti makrobiotičke ishrane po našu 
planetu i čitavo čovečanstvo. Po njemu, ovakav stil života bi mogao da 
zaustavi i sve sukobe, ratove, jer unošenjem namirnica životinjskog 
porekla u organizam čovek postaje potencijalni ubica koji će negde nekog
 da ubije, jer neće umeti da ovlada sobom...
Mičio Kuši je autor čak 70 knjiga o makrobiotici, organizator je prvog 
Makrobiotičkog Kongresa koji se svake godine održava u Sjedinjenim 
Državama, ali i u Evropi, Aziji i na Karibima. Rešenje za trajni mir u 
svetu on vidi samo i isključivo u zdravoj ishrani stanovništva i ističe 
da je još „otac medicine“ – Hipokrat, makrobiotičare nazivao zdravim i 
dugovečnim osobama.

Ako pogledamo kartu ovog čoveka i razmatramo hranu, ono što odmah 
uočava jeste upravo Kiron (iscelitelj) na vrhu 2. polja (ishrana), i to 
na veoma specijalnom stepenu! Radi se o 29º Ovna! Ovaj čovek i jeste 
poznat kao neko ko hranom leči, isceljuje... U godini kada je Mičio Kuši
 osnovao „Institut Kuši“ (zajedno sa svojom suprugom), u Bostonu, 1978, 
upravo je njegov direktivni Mars (natalni vladar uklještenog Ovna u 1 – 
on kasnije u životu, ali i vladar 8 – ratovi, sukobi) došao na natalni 
Kiron, tj. na 29º Ovna, što mi je odmah bila „lampica“ da bi ovaj stepen
 zaista mogao biti bitan u ishrani makrobiotičara, i to pre svega zbog 
toga, što makrobiotika pored posebnog (29º) režima ishrane, podrazumeva i
 određeni stil života, filozofiju, odnosno shvatanje sveta i događaja u 
njemu kao večite interakcije dve suprotstavljene sile, nazvane jin i jang!
Yin & Yang
Kao što znamo, Jin vezujemo za ženski princip, za vodu, Mesec, noć, za pasivno... S’ druge strane, Jang
 vezujemo za muški princip, za vatru, agresivnost, Sunce, dan... Zar u 
29º (vodeni stepen, jer je analogan znaku Riba) znaka Ovna (vatreni 
znak) ne bismo mogli videti upravo spoj ova dva principa, vode i vatre, 
ženskog i muškog?! Makrobiotičko učenje upravo polazi od toga da ove dve
 sile moraju biti večno usklađene tako da nijedna nikad ne prevagne. Upravo je to uslov i za svetski, globalni mir – smatrao je Mičio Kuši. Jer, šta
 se dešava kada vatra prevagne? Može se dogoditi da nemamo dovoljno vode
 da je ugasimo, zar ne?! S’ druge strane, nije dobro ni da voda 
prevagne, nego je potrebno da vatra i voda budu u skladu...
Razgovor sa Slavicom – Asc na 29º Ovna
Na trenutak sam zastala sa istraživanjem i rešila da pozovem Slavicu, 
moju klijentiknju za koju znam da je pre par godina, nakon uspešnog 
izlečenja težeg oboljenja, uplovila u vode makrobiotike, jer sam 
pomislila da bi mi ona značajno mogla pomoći u daljem istraživanju. Čim 
sam je nazvala uradila sam prvu stvar koju svaki astrolog obično radi. 
Verovatno pogađate o čemu se radi! Napravila sam kartu za trenutak kad 
je naš razgovor otpočeo. Oduševio me je stepen na kojem se u tom 
trenutku našao Ascendent! Upravo se radilo o 29º Ovna!!! Nakon ovog sam 
već bila sigurna da sam na pravom putu, kao i da će mi razgovor sa Slavicom (Sunce) doneti svetlo (Sunce)...

Obradovala se što sam je nazvala, a kada sam joj rekla zbog čega je 
zovem, nije krila dodatno oduševljenje i rekla ovo: „Univerzum je čudo!“
 Na to sam ja bila još više iznenađenja, tj. njena reakcija me je baš 
obradovala, jer sam znala da ništa slučajno nije i da ću sasvim sigurno 
uskoro čuti nešto bitno...
Ubrzo sam saznala da je Slavica napustila makrobiotički režim ishrane 
(koji je započela 2004. godine), ali i da je u međuvremenu shvatila da 
treba da se istom vrati što pre, jer joj telo „šalje“ signale, opomenu. 
Definitivno, ono o čemu razmišljamo, ono što nas iznutra „muči“, to se 
ispred nas pojavi u vidu osobe ili okolnosti da nas podseti na to! Tako 
sam i ja „stala“ pred Slavicu da joj samo još jednom potrvdim da bi bilo
 jako dobro da se što pre vrati makrobiotici! Tada sam u 29º Ovna videla
 i početak (Ovan) nečega od pre (29º)...
Tišina na 29º Ovna
Dok mi je pričala, ja sam uzela da pogledam njenu kartu. Bik na 
Ascendentu već asocira na značaj hrane po njenu vitalnost. Venera, kao 
vladar Ascendenta je smeštena u Ribama, u blizini veoma duhovne zvezde, Ahernar
 (iz konstelacije Eridanus). Venera je vladar i uklještene Vage u njenom
 6. polju (fiziologija, zdravlje), pa ishrana i te kako utiče na njenu 
vitalnost. Kako preko Jupitera (dispozitora Venere) Venera dolazi na 28º
 Sterlca 46’ (gotovo na 29º Strelca), u 8. polje (transformacija, 
regeneracija) i pravi trigon sa 29º Ovna, stepenom bitnim za 
makrobiotiku, za očekivati je da bi makrobiotička ishrana za Slavicu 
kroz vreme trebala da bude «lakoća» (trigon) i nešto što će je bitno 
transformisati, regenerisati...
Ako se osvrnemo na njen sekundarni Asc u godini kada je započela sa 
makrobiotikom vidimo da je bio na 24º Blizanaca. Odmah to povezujem sa 
ovom godinom, godinom retrogradne Venere, u kojoj je Venera baš započela
 svoj retro hod sa tog istog mesta u Zodijaku. Rekla sam joj sledeće 
(vrh 3 (razgovor) u karti kada sam je nazvala) je upravo na 24º 
Blizanaca): – „Slavice, ti bi zaista u ovoj godini trebala da se vratiš 
ovom režimu ishrane, ali molim te, vrati se nekako „tiho“, „u 
tišini“...“ Naravno, pitala me je „Kako „tiho“?“ „Nemoj puno o tome da 
pričaš, nemoj da obaveštavaš ljude o tome, čuvaj to kao „tajnu“. Da li 
uviđaš da si taj isti režim ishrane napustila, jer si verovatno prvi put
 previše pričala glasno o tome...?!“ Na ovu moju rečenicu Slavica je 
rekla – „O da, razumem te, ćutaću ovaj put...“
Još jedan detalj je u ovoj priči zanimljiv. Naime, Slavica je baš u 
godini kada je započela sa makrobiotičkom ishranom bila i u Sjedinjenim 
Državama, što jeste slika njena Venere na Aheranaru... Sjedinjene Države
 su upravo mesto gde je makrobiotička ishrana snažno utemeljena kroz 
„Institut Kuši“, koji sam više puta već pomenula...
Dalje, Slavica ima upravo vladra 2. polja (ishrana), Merkura, na 29º 
Jarca, što kvadrira 29º Ovna, stepen za koji sasvim sigurno „sumnjam“ da
 bi mogao biti bitan za ljude koji praktikuju ovaj režim ishrane – tako 
da je i bilo za očekivati da će Slavica imati problem (kvadrat) sa 
makrobiotičkom ishranom. No, kako je dispozitor njenog Merkura (vladara 2
 – ishrana) – retrogradni (ponavljanje) Saturn, i to isto na 29º, ali 
znaka Bika, znaka Mesečeve (hrana) egzaltacije, i Venerinog (hrana) 
sedišta, koji je u polusekstilu (minorni aspekt koji zahteva posebno 
stanje svesti) sa 29º Ovna (stepen bitan za makrobiotiku) – za očekivati
 je da bi Slavica nakon više pokušaja ipak mogla da iznese ovu priču oko
 makrobiotičke ishrane do kraja... Ali, jako je potrebno da bude ovaj 
put „tiha“ (29º)...
Da je zaista pravi trenutak da se ona vrati makrobiotici govore i njene
 trenutne direkcije. Naime, njena direktivna Venera (hrana, ali i ona 
sama, budući da je Bik na Asc) je na 28º Ovna 56’, dakle, približiva se 
ključnom 29º Ovna i, kako se Venera u direkcijama kreće jedan stepen za 
jednu godinu, sada je pravo vreme za povratak na nešto od pre... Kako 
joj je Venera smeštena u 11. polju (astrolog), onda sam joj i ja ta 
Venera u njenoj karti, pa nije ni slučajno što je baš ja „opominjem“ na 
značaj ove ishrane po nju i njeno zdravlje, i to baš u ovom trenutku!

Makrobiotika i Sjedinjene Države - 29º Ovna
Kako se Zapad upoznao sa makrobitoikom prvi put 1949. godine, kada je 
Mičio Kuši došao na tlo Amerike, zanimljivo je pogledati i kartu 
Sjedinjenih Država. Naime, direktivni Ascendent Sjedinijenih Država se 
baš te godine našao upravo na 29º Ovna, što mi je samo bila još jedna 
potvrda značaja ovog stepena kada je reč o makrobiotičkoj ishrani. 
Takođe, zanimljive su i sekundarne progresije karte Sjedinjenih Država 
za godinu kada je u Bostonu bračni par Kuši osnovao „Institut Kuši“. Te,
 1978., sekundarni Asc Sjedinjenih Država se našao na 29º Blizanaca, u 
egzaktnom sekstilu sa 29º Ovna, sa stepenom koji je bitan za čitavu 
filozofiju makrobiotičke ishrane. Sve su ovo slike „spajanja“ Zapada, 
tačnije Amerike, sa ishranom koja nam dolazi sa Istoka (iz Japana) i 
koja unutar Zodijaka „vibrira“ sa veoma posebnog stepena, sa stepena 
koji u sebi ima u isto vreme i vodu (29º) i vatru (Ovan), tj. Jin i 
Jang.

Bračni par Kuši – Venera (hrana) u Davisonu na 29º Lava
Avelina i Mičio Kuši su od prvog dana bili zajedno u svemu što se tiče 
markobitike kao filozofije i stila života. Zajedno su osnovali „Insitut 
Kuši“ i stoga je zanimljivo da pogledamo njihov Davison Relationship Chart
 (zajednički horoskop), jer u njemu upravo nalazimo Veneru (hrana) na 
28º Lava 50’ (gotovo na 29º), što pravi snažan trigon sa 29º Ovna, 
stepenom bitnim za makrobiotičku ishranu...

Regulus u Devici i makrobiotika – Sunce na 29º Strelca
I na kraju, ne možemo a da se ne osvrnemo i na momenat kada je 
kraljevska zvezda Regulus ušla u ljudski znak Device što je sasvim 
sigurno najava početka usmerenosti čitavog čovečanstva na zdravlje – 
21.12.2011.

U karti za ulazak Regulusa u Devicu, upravo je Sunce bilo na 29º 
Strelca, na Jupiteru moje klijentkinje (a Jupiter joj je dispozitor 
vladara Asc i vladara uklještenog (čekanje) znaka Vage u 6 – 
fiziologija, zdravlje). I sada već zaključujemo da imamo veliki vatreni 
trigon preko 29º, što sasvim sigurno najavljuje podršku ovog Novog Doba 
(u koje smo ulaskom Regulusa u Devicu zakoračili i koje će trajati u 
narednih 2160 godina) makrobiotičkoj ishrani.
Izgleda da će Novo Doba imati sluha za sve ono što je posebno (29º) i 
za sve ono što je bilo „na čekanju“ (29º). I sada se prisećam i 
istraživanja koje sam napravila nedavno, o gluten free ishrani 
(pogledati moj članak „29º Vodolije i gluten free ishrana“) gde sam isto uočila značaj 29º, ali vazdušnog znaka Vodolije... 








Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.