субота, 20. април 2013.

Večni Rim i 3º Bika Objavljen: 17. septembar, 2012. | Autor: Smiljana Gavrančić

Večni Rim i 3º Bika

„Svi putevi vode u Rim“, kaže čuvena izreka, a da li ste se ikad zapitali preko kog nam se to stepena unutar Zodijaka otvaraju vrata za Rim?

Ako pođemo od toga da se u ovom gradu nalazi jedan od najlepših primeraka rimske arhitekture u istoriji, čuveni Koloseum, koji je od 2007. godine uvršten i nalazi se na spisku 7 novih svetskih čuda, onda nam upravo ova građevina može biti polazna osnova prilikom istraživanja. Verovatno ćete se iznenadati, kao što sam se i ja, da mesto poput Koloseuma koje je pre svega poznato kao poprište krvavih gladijatorskih borbi i lova na životinje, koje je toliko u simbolici Plutona (smrt) - živi na jednom od najlepših stepenova unutar kruga od 360 stepeni. Verovali ili ne, ali u pitanju je 3º Bika, stepen egzaltacije Meseca, stepen na kojem je upravo život (Mesec) najjači, a smrt (Pluton) u znaku svog izgona i pada. Kao što vidimo, u pitanju je upravo stepen koji stoji naspram 3º Škorpiona koji primarno vezujemo za pad Meseca (život) i egzaltaciju Plutona (smrt), dakle, za sve ono što je sasvim suprotno 3º Bika.

Osnivanje Rima i „Otmica Sabinjanki“ - 3º Škorpiona

No, zanimljivo je da Italija u svojoj karti ima Mesec (život, žene) u prvom polju (glavni grad, Rim) upravo na 3º Škorpiona, na stepenu pada Meseca i egzaltacije Plutona, i ako se vratimo daleko u prošlost, tj. na sam početak, u vreme osnivanja grada Rima, 753. godine p.n.e., onda upravo u ovom Mesecu (žene) na stepenu pada života, a koji je još pri tom i u kvadratu sa Plutonom (opasnost), mi imamo sliku čuvenog događaja koji je nazvan „Otmica Sabinjanki“ ili „Silovanje Sabinjanki“.
Ubrzo nakon što je osnovao Rim, Romul je pružio utočište beguncima kako bi se u gradu povećao broj muškog stanovništva. Međutim, u gradu tada više nije bilo dovoljno žena, te je Romul odlučio da potencijalne neveste potraži tako što je pregovarao sa susednim Sabinjanima. Sabinjani su odbili da daju svoje kćerke, pa je Romul odlučio da ih uzme na prevaru (uklješteni Pluton u 10 – vladar koji je sklon tajnim, opasnim radnjama). Romul je devojkama obećao da će biti poštovane od svojih muževa i imati sva građanska prava, te rađati slobodne sinove. Sabinjanke su prihvatile svoje muževe. No, ubrzo nakon otmice, kralj Sabinjana – Tit Tacije – na prevaru ulazi u Rim i započinje borbu sa Rimljanima. Tada su upravo Sabinjanke, žene, odigrale ključnu ulogu. „Bacile“ su se između očeva, braće s’ jedne strane, i muževa s’ druge strane, i zaustavile sukob. Očigledno da je arhetip Persefone (Mesec na stepenu egzalatacije Plutona, pri tom još i u kvadratu sa Plutonom) veoma snažan i presudan za grad Rim! Rimljani i Sabinjani su postigli mir, ujedinili se pod jednu vlast sa sedištem u Rimu, a Tit Tacije i Romul su postali suvladari.

S’ obizirom da planete dispozitori Meseca i Plutona (Mars i Sunce) prave sekstil u karti Italije i to orbisa koji uparvo ukazuje na ljubav (5º), onda je slika postignutog mira, nakon sukoba (kvadrat), sasvim izvesna, a u 3º Škorpiona treba videti žene (Mesec...) koje su duboko vezane za svoje muževe (baš kao što je i svaka Persefona duboko vezana za svog Hada) i koje ovde zaustavaljaju rat, i to baš tako što se u sukob i one uključuju (...kvadrat sa Plutonom). Bilo kako bilo, upravo su ove žene pokazale da duboka ljubav zaustavlja rat, tako da u 3º Škorpiona mi možemo da vidimo kraj jednog perioda i, svakako, početak novog (stepen egzaltacije Plutona uvek nudi ogroman potencijal za transformaciju, preobražaj) koji je započet baš zahvaljujući ženama (Mesec). Sabinjani i Rimljani su postali nakon tog rata - jedno! Žene su bile povod za rat, ali žene su rat i okončale!

Gradnja Koloseuma – 3º Bika

Čitavu rimsku istoriju možemo podeliti na četiri perioda. Za prvi period (doba „kraljeva“ ili nastanka države) koji je započet osnivanjem grada Rima, bila je vezana „Otmica Sabinjanki“, koja jeste obeležila istoriju Rima na samom početku i taj događaj je nešto što nesmemo da zaobiđemo, jer on nosi bitnu poruku, poruku o važnosti 3º Škoropiona za grad Rim!

S’ druge strane, za period pune zrelosti rimske civilizacije u kome ona daje svoje najbolje plodove (treći period rimske istorije), i koji se naziva principat (27. god. p.n.e - 284. god. n.e.) vezujemo i nastanak Koloseuma, građevine koja će mnogo godina kasnije, u 3. milenijumu, 07. jula, 2007, biti proglašena za jedno od 7 novih svetskih čuda i koja danas jeste prva asocijacija kada pomislimo na Rim! Kao što vidimo, ovo zdanje je nastalo u novoj eri. Kolika je u prošlosti (ali i danas) važnost ovog mesta za Rim i njegove građane, najbolji dokaz je i ova izreka: „Dok Koloseum stoji, stajaće i Rim; kad Koloseum padne, past će i Rim; kad padne Rim, past će i svet.“

Pogledajmo sad sekundarne progresije karte Italije za godinu kada je gradnja Koloseuma započeta. Inače, gradnja Koloseuma je započeta 72. god., za vreme vladavine cara Vespazijana, iz porodice Flavijevaca. Upravo je tada sekundarno Sunce (vladar, car) Italije bilo na 3º Bika!

Bog Sunca (Helije) - 3º Bika

Koloseum jeste dobio ime po kolosalnoj skulpturi cara Nerona, koji je poznat po tome što je ubio svoju majku. No, kasnije je Neronova skulptura zamenjena skulpturom boga Sunca, Helija (Sol u rimskoj mitologiji), što sve asocira na Sunce na 3º Bika, jer znamo da je u mitologiji grčki bog Sunca, Helije, predstavljen upravo Suncem u Biku u dobrom aspektu sa Mesecom, tako da je 3º Bika, stepen egzaltacije Meseca, idealno mesto u Zodijaku koje bi odgovaralo slici Helija. Helije je imao zlatnu kosu i na glavi krunu od sunčanih zraka. Živeo je u zlatnoj palati i svakog se jutra iz nje izvozio u zlatnoj kočiji i Zemlji darivao svetlo, toplotu i život. Voleo je život i bio poštovan i voljen od strane svih bogova, osim od boga podzemnog sveta, od Hada (Pluton) koji je u padu upravo na 3º Bika! U Hadovom carstvu Helije nije bio rado viđen gost. Sve ovo asocira na Sunce na 3º Bika - ovde se život voli i slavi, ovde se živi u izobilju i bogatstvu, ovde se uživa (uživao je i Neron, ako se osvrnemo i na njega – voleo je zabave, pozorišne predstave, gozbe, preterivao u tome, bio pravi hedonista, kao i svaki Bik)! Ovde smrti nema mesta!

Vatikan i Koloseum - 3º Bika

Nadalje, i sam Vatikan, Sveta Stolica, je takođe u tesnoj vezi sa Koloseumom. Naime, Koloseum svoj današnji oblik duguje požarima i potresima, a najviše činjenici da je tokom srednjeg veka služio kao građevinski materijal za druge gradske građevine, sve dok ga u 18. veku papa Benedikt XIV nije proglasio za sveto mesto, simbol hrišćanskog mučeništva i stradanja.

Na mestu gde je još tada postavljen krst, svakog Velikog Petka i dan danas papa predvodi povorku poznatiju kao „Put Krsta“ („Way of the Cross“). Povorka je osvetljenja bakljama. Sve ovo asocira na 3º Bika, na stepen gde je život najjači. Stoga, nećemo se sada iznenaditi ako vam kažem da se u karti Vatikana upravo Venera (ljubav) nalazi ni manje ni više nego na 2º Bika 45’ (u blizini 3º Bika), što samo još jednom potvrđuje da tamo gde je ljubav (Venera) najjača – smrt je najslabija, budući da je Pluton (smrt) na 3º Bika u izgonu i padu! Kao što znamo, Veliki Petak jeste «dan žalosti», ali sam Vaskrs je slika života koji se regeneriše i koji se ponovo rađa, tako da 3 º Bika, kao stepen egzaltacije Meseca (život) ovde na najbolji mogući način opisuje povorku koja sa bakljama (svetlo) kruži oko Koloseuma svake godine pred Vaskrs...
Kao bivše mesto mučenja, mesto gladijatorskih borbi, Koloseum i u današnje vreme prenosi snažnu poruku. Naime, svaki put kad se nekome ko je osuđen na smrtnu kaznu ta ista presuda ublaži ili ukine, bela noćna rasveta pretvori se u zlatnu, simbolizujući tako borbu protiv smrtne kazne. Ovo je još jedna potvrda da je 3º Bika jako bitan za Rim i za Koloseum, kao najbitniju građevinu u njemu.

Elton John i Koloseum - 3º Bika

Koloseum je privlačan i mnogim umetnicama, ali do sada, samo su četvorica uspela da održe svoje koncerte u istom. To su: Ray Charles, Paul McCartney, Elton John i Billy Joel. Zanimljivo, pogledala sam kartu samo jednog. To mi je bilo dovoljno... Da li pretpostavljate koga sam odabrala? Vodila sam se time koji od ove četvorice muzičara ima kosu koja asocira na zlatnu (Sunce) boju, i naravno odmah rekla u sebi „Samo jedan, Elton John!“. Elton John u svojoj karti ima upravo Mesec na 3º Bika, a u godini kada je održao koncert u Kolosemu (septembar 2005. god.) – sekundarna Venera (muzika) mu je baš bila na 2º Bika 53’ (u blizini 3º Bika)! Usput, Venera u karti Eltona Johna jeste i vladar 5. polja (kreacija, koncerti), kao i 10. polja (karijera), pa je slika, stoga, svakako potpunija...
Fontana di Trevi - 3º Bika

I na kraju, posetiti Rim, a ne baciti novčić u predivno barokno delo, Fontanu di Trevi, prosto je nezamislivo. Postoji verovanje da ako bacite novčić u ovu fontanu sigurno ćete se vratiti u Rim... Komunalne službe grada Rima svako jutro pokupe oko 3.000 eura u proseku, što je veoma lepa suma, a sav ovaj novac se upotrebljava u svrhu čišćenja ovog megapolisa. Da li vas i ovo asocira na stepen koji u Zodijaku upravo ukazuje na obilje - 3º Bika?! Mene – da...
Bilo kako bilo, osa 3º Bika/Škorpiona jeste osa koja je bitna za Rim, s’ tim da se na samom početku u Rim moglo stići primarno preko 3º Škorpiona (setite se priče sa početka i „Otimice Sabinjanki“...). U novoj eri, danas, ulaznica za Rim je stepen egzaltacije Meseca, stepen gde se život slavi, a gde smrti mesta nema - 3º Bika!

Tokom leta 2012. godine, objavljeno je da su radovi na rekonstrukciji Koloseuma konačno započeti, pošto su delovi kamenja počeli da se krune i padaju. Vlasti uveravaju građane da nema bojazni da će se Koloseum srušiti..., a ja ovome dodajem samo još ovo - da li nešto što unutar Zodijaka živi na 3º Bika može tek tako da nestane?

Нема коментара:

Постави коментар

The Third Temple and Jupiter/Uranus great conjunction on 21st April 2024 Red heifers from Texas Published: 15th April, 2024 I Author: Smiljana Gavrančić ISAR CAP

  The Third Temple and Jupiter/Uranus great conjunction on 21st April 2024 Red heifers from Texas Published: 15th April, 2024 I Author...