понедељак, 21. мај 2018.

Da li će nova populistička italijanska vlada ozbiljno uzdrmati zonu evra i celu Evropsku Uniju? Objavljeno: 21. Maj, 2018 I Autor: Smiljana Gavrančić

Da li će nova populistička italijanska vlada  ozbiljno uzdrmati zonu evra i celu  Evropsku Uniju?
Objavljeno: 21. Maj, 2018 I Autor: Smiljana Gavrančić

Opet panika u Evropskoj uniji – šta se "kuva" u Italiji?

 Vlada u ponedeljak (21. Maja 2018) treba da bude formirana, a bojazan postoji zbog njenog programa odbacivanja “stezanja kaiša” i ulaganja u rast privrede i po cenu povećanja ionako ogromnog javnog duga i budžetskog deficita. Ukoliko drugačije ne odluči italijanski predsednik Serđo Matarela, vlada, koju će formirati pokret 5 zvezdica i Liga sever koji traže, pored ostalog, proterivanje pola miliona ilegalnih imigranata iz Italije, trebalo bi da prione i na “hitno ukidanje sankcija Rusiji”.

Jer, kako stoji u programu buduće italijanske vlade, Rusija je bitan “ekonomski i trgovinski partner Italije”, a nužno je i obnoviti punu saradnju s ruskim predsednikom Putinom, jer je Moskva “strategijski sagovornik” Rima i Evrope u svetskim žarištima poput Sirije i Libije.

Institucije EU se istovremeno već spremaju za odbranu od sankcija koje je nagovestio američki predsednik Donald Tramp zbog izgradnje gasovoda Južni tok 2.

Trump je, sve govori, rešen da kazni EU i njene kompanije i zato što odbacuju američku oštru politiku prema Iranu.Pogledati moj tekst Persijsko Carstvo i prelaz sa 29º Vage ka 0º Škorpiona-Carstvo Nafte

Ove događaje u samoj Uniji i posebno novo zaoštravanje u odnosima EU-SAD, kao i velike promene na svetskoj političkoj pozornici, komentatori u Uniji i evropski diplomatski zvaničnici vide i kao znak da će se zaoštriti podele unutar EU i možda dovesti do izvesnog preuređivanja strategijskih odnosa bar ključnih članica Unije sa Rusijom.

Tome u prilog se ukazuje na to da su izgradnju gasovoda Južni tok 2 i valjanost sporazuma Zapada, Rusije i Kine s Iranom o sprečavanju razvoja nuklearnog oružja podržali na sastanku u petak u Sočiju šef ruske države Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel. 

 Šef Bele kuće preti i odmazdom evropskim kompanijama ako ne odustanu od poslova u Iranu, jer je Vašington odlučio da zavede oštre sankcije Iranu zato što smatra da Teheran krši sporazum o zabrani proizvodnje nuklearnog oružja koji je sklopio sa Nemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom, Kinom i SAD.

Kancelarka Merkel i predsednik Putin su u Sočiju veoma odlučno podržali taj sporazum jer smatraju da je dobar i da ga Teheran poštuje.

Tramp je doslovce ucenio Nemačku i celu EU zahtevom da se odustane od Južnog toka 2, o nastavku čije izgradnje su se u Sočiju dogovorili nemačka kancelarka Merkel i ruski predsednik Putin, iako se tome jako protivi izraženo antiruski blok u EU - Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Švedska i Danska, ali najviše Vašington.

Tramp smatra da će Južni tok 2, vredan 11 milijardi evra, samo pojačati zavisnost EU od uvoza ruskog gasa i nudi, za uzvrat, da se Evropa okrene kupovini, inače skupljeg, američkog gasa iz uljnih škriljaca.

Vašington i njegovi saveznici unutar EU kao veliku zamerku navode to da Južni tok 2 potpuno izbacuje iz igre Ukrajinu, dosad ključnu tranzitnu zemlju za dotur ruskog gasa EU, koja je od toga zarađivala oko 350 miliona evra godišnje.

To je sada, bar delom, uklonjeno kao razlog jer Angela Merkel je, izgleda, ubedila Putina da se delom priliv gasa odvija preko Ukrajine i kad Južni tok 2 proradi 2019, za kada je ruska kompanija Gazprom predvidela da obustavi prenos gasa preko ukrajinskih zastarelih gasovodnih postrojenja koja traže velika sredstva za obnovu koje Gazprom nije spreman da izdvoji.

Prema pisanju Volstrit džornela, predsednik Tramp je nedavno kancelarku Merkel u Vašingtonu ucenio da, ukoliko ne odustane od izgradnje Južnog toka 2, SAD neće odustati od zavođenja visokih carina na uvoz evropskog aluminijuma i čelika, što obuhvata i dodatne velike takse na plasman nemačkih automobila na američko tržište.

A oči i misli pune velikih briga su u EU uperene naročito na sutrašnji dan i Rim, kada predsednik Matarela treba da odluči da li će za sastav nove vlade dati zeleno svetlo pokretu 5 zvezdica i Ligi sever, koje su dosad iskazivale otvoreno protivljenje ne samo daljoj integraciji EU, već su u nacrtu programa predvideli i da Italija, treća po snazi ekonomija u evrozoni, izađe iz evra ako bi o tome na referendumu odlučili građani.

Francuski ministar ekonomije Bruno Lemer je danas dramatično upozorio da će, “ukoliko nova italijanska vlada preuzme na sebe opasnost da ne poštuje obaveze o smanjivanju duga, budžetskog deficita, ali i ozdravljenja banaka, celokupna finansijska stabilnost zone evra biti ugrožena”.

Italijanski i analitičari u EU objašnjavaju da se do ove prelomne tačke u Italiji došlo i zato što su građani na izborima glasali za dve populističke stranke jer su one naglašavale da će sve učiniti da sruše dosadašnji poredak krajnje korumpiranih i birokratizovanih stranaka koje su pokazale da jednostavno nisu u stanju da zemlju i narod izvuku iz stalnih kriza, uključujući i to da spreče navalu ilegalnih migranata.

 Istraživanja javnog mnjenja su, u decembru 2017, pokazala da samo 10 odsto Italijana ima poverenje u političke partije pa su na izborima mnogi dali glasove pokretu 5 zvezdica i Ligi sever iz protesta i “zato što ovi bar dosad nisu mogli danas lažu”, a i zato što žestoko kritikuju “briselsku birokratiju” koja nameće samo “stezanje kaiša” na račun širokih slojeva, a banke i bogati se još više bogate.

Ono što isto tako veoma brine institucije, vlade i političare u EU, koji smatraju da je sad prelomni trenutak da se ekonomski i finansijski ojača bar evrozona, jeste to da će nova italijanska vlada, zbog “antievropskih stavova” naići na podršku sličnih snaga i stranaka u drugim zemljama Unije.

Takođe to može povećati već vidljive podele sever-jug, odnosno na bogate i siromašne članice evropskog kluba.

Kako god, ali Evropska Unija jeste pred promenama, MC je na 3º Bika i Uran će uskoro, u 2019, prelaziti preko MC-a i sasvim sigurno menjati reputaciju iste. Potom, Sunce, kao vladar Asc je na 8º Škorpiona 32' (što je i Asc SAD-a, "Horocopes of USA and Canada" Mark Penfield) i 31. Maja 2020 dogodiće se prva opozicija Urana ka Suncu EU, što je više nego jasan signal da su promene neizbežne. Da li će se postojeća Unija transformisati da bi  ujedno i opstala ili će se Uran biti stres za Uniju-ostaje da vidimo. No, Italija jeste pred promenama, i one samo što nisu počele...Pluton Italije sa 9º Lava (kao vladar Asc u Škorpionu) kvadrira Sunce Evropske Unije (vladar Asc EU u Lavu) sa 8º Škorpiona, što je jasna slika da je Italija ta koja i te kako može uticati na transformaciju EU. Kasnije u tekstu ćete i videti zašto je Veliki Fiksni Krst preko 9º Bika-Lava-Škorpiona-Vodolije-bitan!




U horoskopu Italije (izvor je "The Book of World Horoscopes" Nicholas Campion) možemo da vidimo Mesec (italijanski narod) na 4º Škorpiona, što je već znak da naredne godine (29. Maja, 2019) Uran kada napravi opoziciju - U Italiji će se dešavati velike promene, tačnije rečeno, italijanski narod će želeti da se oslobodi. Tokom Oktobra i Novembra 2019 Uran će u retro hodu još jednom napraviti opoziciju na Mesec Italije! I još jednom, poslednji put, Marta 2020!




 No, ono što je meni zapalo za oko je drakonska Venera (finansije, ekonomija, ali i odnosi sa drugima, tj. diplomatija) Italije ni manje ni više nego na 0º Bika 14', kao i drakonski Saturn (država, birokratija) na 2º Bika 33'. Da li je Italija na putu velikih promena na polju ekonomije? Izgleda da jeste... Prvi prelaz tranzitnog Urana preko drakonske Venere (ekonomija) Italije  se desio upravo 20. Maja 2018 (tj. juče) kada su se lideri Pokreta 5 Zvezdica (Movimento 5 Stelle) i Liga sever -dogovorile oko formiranja vlade. Promene su dakle već u vazduhu. Potom, 1. Novembra 2018 u svom retrogradnom hodu Uran će opet da prelazi 0º Bika 14' (tj. preko drakonske Venere Italije). I još jednom će se dogoditi prelaz Urana preko drakonske Venere Italije - 11/12 Marta 2019. Što se tiče drakonskog Saturna Italije, on je pozicioniran na 2º Bika 33' i prvi prelaz Urana dogodiće se 3. Avgusta 2018, par dana pre nego što Uran započne retrogradni hod upravo sa 2º Bika 34' (8. Avgusta 2018). No, sada treba dodati i lunarnu eklipsu od 27. Jula 2018 sa 4º Vodolije koja "otvara" Mesec (italijinski narod) sa 4º Škorpiona iz 12. polja (narod koji je u nekom vidu tišine sada može "progovoriti"). Moram da dodam da je upravo Mesec dispozitor natalne Venere i Saturna iz horoskopa Italije iz 8. polja (krediti, pozajmice od drugih). No, pre eklipse na 4º Vodolije, 13. Jula 2018 imamo solarnu eklipsu na 20º Raka, koja tačno pada na konjunkciju Venere i Saturna u horoskopu Italije, dakle, još jedan znak da se sprema "vruće" leto u Italiji, što se tiče ekonomije. Da se vratimo na momenat na drakonski Saturn Italije koji je pozicioniran na 2º Bika 33', dakle, prvi prelaz Urana će biti početkom avgusta, potom drugi, veoma brzo, u svom  retro hodu Uran će ponovo preći drakonski Saturn Italije već oko 14. Avgusta 2018 i još jednom, treći i poslednji put 23/24 Aprila 2019!


Italija je Škorpion na Asc, i ne mogu da zanemarim Plutona (drugog, modernog vladara Škorpiona) na 9º Lava 58' jer će ove godine Mars krenuti retrogradno sa stepena preko puta, sa 9º Vodolije, i to 27. Juna 2018. Još jednom će Mars napraviti opoziciju na Pluton Italije, a to će se dogoditi 10. Oktobra 2018, i to baš u danu lunarnog povratka Italije, jer će u tom trenutku Mesec biti na 3º Škorpiona, dakle veoma bliz 4º Škorpiona (što je natalna pozicija Meseca u horoskopu Italije). Pri tom, Venera (finansije), će biti tada retrogradna. Traznitna Venera će prelazit preko Meseca Italije u više navrata tokom jeseni 2018-16/17 Septembra 2018, u svom direktnom hodu, zatim 24/25 Oktobra 2018  u svom retro hodu, i još jednom, 9/10 Decembra 2018 u svom direktnom hodu.


A zašto je Pluton na 9º Lava 58'  u horoskopu Italije važan? Kada je 1. Januara 1999 euro zamenio nacionalne valute zemalja članica EU koje su prešle na novu valutu (među njima i Italija, kao jedna od zemalja potpisnica Rimskih Ugovora, tj. kao zemlja osnivač današnje EU) - progresivno Sunce (ugled zemlje)Italije se našlo baš na 9º Lava 20', ali tu je bio i sekundarno progresivni Merkur (vladar MC-a u horoskopu Italije-reputacija zemje, vlast u zemlji). No, moramo da nagalsimo da je sekundarno progresivni Merkur tada bio retrogradan što je bio moguć znak za probleme koji će nastupiti kasnije... Zanimljivo, trenutno, Italija ima opet sekundarno progresivni Merkur a 9º Lava 27' ali ovaj put reč je direktnom kretanju istog, i sada je vreme za promene, očigledno... Dodajem da je i sekundarno progresivni Mesec Italije trenutno na 18º Blizanaca 36', i samo što nije prešao preko natalnog Sunca Italije na 19º Blizanaca 09' što će se desiti tokom Juna 2018 i što je uvek slika novog ličnog početka za jednu zemlju, baš kao što je na ličnom nivou ovo uvek slika novog ličnog početka.





Zanimljivo je i sledeće: Merkur i Venera  su u horoskopu Italije "izvangranični", tj. out-of-bounds (OOB), što im daje posebnu "osetljivost" na tranzite, kao i na na njihovo kretanje u progresijama, Solar Arc direkcijama itd. Ako jedna država ima Veneru out-of-bounds njena ekonomija može biti izložena vrlo velikom riziku. Kako je Merkur ovde vladar MC-a, i priča o reputaciji zemlje, onda nam je jasno zašto je mnogo puta italijanska vlada prolazila kroz atipične situacije (počev od Silvia Berusklonia i njegovih afera...).


No, važno je naglasiti da su oba vladara Asc, Mars i Pluton-u Lavu, Mars na 24º Lava 35' a Pluton na 9º Lava 58',  da je upravo tačka srednjeg rastojanja (midpoint) između oba vladara Asc negde oko 17º Lava, tj, veoma blizu 18º Lava gde će se 11. Avgusta 2018 dogoditi solarna eklipsa, a na 18º Lava se nalazi i sam Asc Evropske Unije što je i slika samog Brisela kao centrale. Konačno, u narednim godinama Uran će kvadrirati i Plutona sa 9º Lava 58'-Juna 2020, Oktobra 2020 (u retro hodu), i Aprila 2021 (poslednji put).


I kada Saturn uskoro napravi opoziciju na Veneru i Saturna Italije -to će biti bitan momenat za italijansku ekonomiju- 28. Decmebra 2019 se dešava egzaktna opozicija tranzitnog Saturna na Veneru (ekonomija, odnosi sa svetom) Italije preko 21º Jarca 02'/21º Raka 02'. Ubrzo, 17. Januara 2020 se dešava prva i jedina opozicija tranzitnog Saturna na natalni Saturn, i to će biti presek u vremenu za italijanski sistem, vlast.


Lunarna eklipsa sledećeg leta, 16. Jula 2019 sa 24º Jarca isto će prozivati Veneru i Saturna Italije, dok će i lunarna eklipsa sa 20º Raka od 10. Januara 2020 da prozove Veneru i Saturna Italije. Samo dva dana kasnije desiće se i dugo očekivana konjuncija Saturna i Plutona sa 22º Jarca, što će direktno "prozvati" midpoint Venere i Saturna Italije. Konačno i tranzit Jupiter kroz znak Jarca 2020 i opozicija na Veneru i Saturna Italije u 8. polju (krediti, novac od drugih) može da donese probleme Italiji, jer se Jupiter u horoskopu Italije nalazi u Vagi i kvadrira pomenute planete u Raku, što svakako donosi neispunjena očekivanja.


Da se Italija nalazi pred promenama što se tiče ekonomije jasno ukazuje i pozicija Solar Arc Venere Italije na 29º Device48'. Kada dotakne 0º Vage, napraviće se i opoziciju sa Hironom u Ovnu tako da je ovo sve znak da je izazovno vreme ispred ove zemlje.


Kada je pre 19 godina lunarna eklipsa sa 4º Vodolije prozvala Mesec Italije sa 4 Škorpiona (28 Jula 1999), to je bilo u godini kada se Italija pripremala da od 1. Januara 2000 zvanično i počne sa upotrebom eura kao nove valute. Kvadrat  između 4º Vodolije i 4º Škorpiona je bio znak da se stvari mogu prekinuti na pola puta. Mesec pored toga što predstavlja narod Italije, kako sam već rekla i dispozitor je Venere (ekonomija, diplomatija) i Saturna (sistem, birokratija, država) u horoskopu Italije, jer su obe planete u Raku (a Mesec je vladar Raka). No, Mesec sobom nosi i Merkura sa 1º Raka, a Merkur je vladar MC-a (reputacija u zemlji, vlast), ali i 8. polja (krediti, pozajmice, dugovi).


 Beppe Grillo, glumac, bloger, komičar, politički aktvista, ko osnivač Pokreta Pet Zvezdica ima osu Asc/Desc u svom drakonskom horoskopu upravo preko 29º Ovna 14'/29º Vage 14' i za njega su počele velike životne promene što se i pokazalo tačnim. Uran mu je aktivirao ovu osu tokom Aprila i Maja 2018, potom će opet  retro hodu Novembra 2018 i poslednji put u direktnom hodu Februara 2019.Zanimljivo je i to da je ovaj čovek rođen pred sam Pun Mesec (Mesec mu je na 27º Jarca 13' dok je Sunce mu pozicionirano na 28º Raka 09') i da je bio aktiviran nedavno Uranom, i da će natalno Sunce još jednom biti aktivirano retrogradnim Uranom krajem 2018 i početkom 2019 jer će Uran krenuti direktno baš sa 28º Ovna. Kada ste rođeni sa Punim Mesecom vi onda imate jaku potrebu da oslobodite potisnute sadržaje, jer ste gotovo uvek u nekom svom stanju kulminacije, tj. kao da ste pred sopstvenom "ekslpozijom". Pri tom, njegov Mesec je out-of- bounds (izvangranični), što mu daje prenaglašeno ispoljavanje emocija, čak iako je Mesec u znaku svog izgona, u Jarcu. To bi bilo njegovo dramatizovanje emocija.






Njegov horoskop je više nego zanimjiv, jer trenutno mu sekundarna osa Asc/Desc ide preko 9º Lava51'/9º Vodolije 51', što pomera gore pomenutog više puta Plutona iz horoskopa Italije, ali i progresivnog Mekura trenutno, ali i progresivnog retrogradnog Merkura iz 1999 kada je euro postala zvanična valuta unutar EU. Zaista će biti zanimljivo kada Mars ove godine, 2018, napravi zaokret i započne retro hod sa 9º Vodolije, leto 2018 donosi puno dešavanja a potom i Oktobar 2018 kada Mars u direktnom hodu još jednom pređe preko 9º Vodolije i prozove 9º Lava. Konačno Italija ima osu Asc/Desc preko 19º Škorpiona/19º Bika, što je trenutno osa čvorova planete Mars (Severni čvor je pozicioniran na 19º Bika, dok je Južni na 19º Škorpiona). Bilo kako bilo ali energija Marsa je više nego bitna za Italiju. Pre par godina sam Italiju upravo "mapirala" preko ose egzaltacije i pada Meseca (3º Bika/3º Škorpiona) i naglasila kako je Mars ujedno jak u Škorpionu ali i slab u Biku i osvrnula se na događaj iz istorije "Otmica Sabinjanki". Pogledajte moj članak "Večni Rim i 3º Bika" 

 Matteo Salvini, vođa Lige sever, ima trenutno progresivno Sunce na 3º Bika, što znači da će tokom 2019 tranzitni Uran da u istom momentu prozove Mesec Italije sa 4º Škorpiona ali i Solar Arc Sunce ovog mladog lidera, koje će tada biti na 4º Bika! Sve ovo će doneti velike promene Italiji.

 No, napomenimo da je i osa Mesečevih čvorova nedavno prelazila preko 9º Vodolije/9º Lava (Severni Čvor/Južni Čvor) i da je zaista ta 1999 godina bila bitna za Italiju baš kao i ova, 2018. Tada se Italija spremala za prelazak na euro, a sada nova vlada najavljuje mogućnost izalaska iz euro zone. Zanimljivo je i da  je sekundarni Mesec  Beppe Grilloa trenutno na 10º Lava, što znači samo što je završio prelaz preko 9º Lava (kraj Aprila/ početak Maja 2018). No, dodajmo da će krajem 2018 i cele 2019 Solar Arc Asc ovog čoveka biti ni manje ni više nego na 18º Lava, tj. na Asc same Evropske Unije pa će njegov kontakt sa istom biti vrlo izvestan.

Pokret Pet Zvezdica osnovan je 4. Oktobra 2009 . Pošto nam je vreme nepoznato a radi se o organizaciji, najidealnije rešenje je da kao vreme stavimo podne, tj. 12h. Kada sam taj horoskop prebacila u draknoski sistem samo sam se osmehunula jer je drakonska osa Asc/Desc upravo preo 9º Vodolije/9º Lava, što samo potvrđuje sve gore prethodno rečeno, o važnosti tranzitnog Marsa kroz znak Vodolije tokom leta 2018, kao i njegov zaokret u direktan hod upravo sa 9º Vodolije.

Nedavni Pun Mesec sa 9º Škorpiona (30.April, 2018) je sasvim sigurno isto imao značaj, budući da su se pregovori između lidear Pokret Pet Zvezdica i Liga sever upravo okončali  sporazumom 20. Maja 2018, ali ponovaljam, jako će biti momenat kada tranzitni Mars krene retrogradno sa 9º Vodolije 27. Juna 2018, kao i još jedan prelaz preko 9º Vodolije (tada u direktnom hodu), u prvih desetak dana Oktobra 2018.

Ako Vam sada kažem da je lunarna eklipsa od 28. Jula 1999. sa 4º Vodolije (koja se ponavalja ove, 2018 godine nakon 19 godina, 27. Jula) imala tranzitni Mars na 9º Škorpiona, onda Vam je više nego jasno kako nam astrologija potvrđuje kako se ciklusi ponavljaju. Upravo na 9º Škorpiona je bio poslednji Pun Mesec (30. Aprila, 2018)! No, isto tako će Lunarna eklipsa sa 4º Vodolije ove godine da ima tranzitni retrogradni Mars na 3º Vodolije 58' (dakle, gotovo na 4º) što proziva preko kvadrata Mesec Italije sa 4 Škorpiona!


Нема коментара:

Постави коментар

The Third Temple and Jupiter/Uranus great conjunction on 21st April 2024 Red heifers from Texas Published: 15th April, 2024 I Author: Smiljana Gavrančić ISAR CAP

  The Third Temple and Jupiter/Uranus great conjunction on 21st April 2024 Red heifers from Texas Published: 15th April, 2024 I Author...