четвртак, 26. март 2015.

Evro, budućnost Grčke u EU i 8º Škorpiona Objavljen: 26. mart, 2015. | Autor: Smiljana Gavrančić

Evro, budućnost Grčke u EU i 8º Škorpiona


Nedavna pobeda Alexis Tsiprasa u Grčkoj (25. januara, 2015.) ozbiljno je „uzdrmala“ opstanak evro-zone. Ovih dana se pokušavaju premostiti nesuglasice i uspostaviti balans na liniji Atina-Berlin, ali pitanje je da li će susret novog grčkog premijera Tsiprasa i  nemačke kancelarke Angele Merkel za rezultat imati i konačan ostanak Grčke u Evropskoj monetarnoj uniji.


8º Škorpiona u horoskopu EU

Evropska Unija (01. Novembar, 1993. 00:00, Maastricht, Netheralands, „The Book of World Horscopes“ Nicholas Campion) ima midpoint (tačku srednjeg rastojanja) Merkura (vladara 2 – finansije, valuta zemlje) i Jupitera ( esencijalnog signifikatora za veći novac a ovde i vladara 8 – krediti, pozajmice) – na 8º Škorpiona! Na ovom istom mestu se nalazi Sunce (vladar Ascendenta – glavni grad, prilike u zemlji) Evropske Unije, te je ovo i slika Brisela u karti EU. No, o povezanosti evropske valute i Sjedinjenih Država govori i to što se na  ovom mestu (8º Škorpiona) nalazi i sam Ascendent SAD („Horoscopes of the USA and Canada“ March H. Penfield), pa bismo mogli reći da je stabilnost evropske valute (evra) u tesnoj vezi sa prilikama i u samom Washington D.C. , što je nekako i logično. 



Dakle, 8º  Škorpiona bi mogao biti stepen sa kojeg unutar Zodijaka „vibrira“ evro. Poznato je da se kao datum početka svetske finansijske krize uzima 15. septembar, 2008 . („Prognoziraje finansijske krize“ Raymond Merriman). Baš tada, sekundarna Venera EU je bila pozicionirana na 8º Škorpiona! Venera je inače prirodni vladar 2. polja u modernoj astrologiji i svakako da predstavlja finansijski sistem jedne zemlje.  



Angela Merkel i borba za očuvanje evro-zone

Svetska ekonomska kriza se odrazila na ceo svet, pa samim tim i na EU, te i te kako možemo ovaj datum posmatrati i kada pričamo o EU. Od samog početka veliku ulogu u očuvanju evro-zone i ostanku svih 19 članica unutar nje – ima nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je kanclerka Nemačke počev od 22. novembra, 2005. Ako pogledamo njene Solar Arc direckije za 15. septembar, 2008. (dan početka svetske ekonomske krize), onda nalazimo Solar Arc Ascendent na 8º Vodolije, što bi bilo u kvadratu sa 8º Škorpiona (stepen koji vezujem za evro), pa se ovde postavlja pitanje da li će ova žena uspeti da sačuva svih 19 članica evro-zone na okupu? Rekla bih da će se ona jako boriti, jer je to priroda kvadrata (Mars – borba, akcija), da ide u akciju, ali da isto tako ovde stvari će biti prekinute na pola puta i da je sasvim izvesno da neke od članica mogu i napustiti Evropsku monetarnu uniju.  



Evro-zona

Vratimo se na datum kada je evro-zona uspostavljena. Radi se o 01. januaru, 1999, kao vreme uzima se ponoć („The Book of World Horsocopes“ Nicholas Campion). Uglovi horoskopa idu preko 29º promenljivih znakova, i nedavna Solarna eklipsa od 20. marta, 2015. sa 29º Riba  je „načela“ i neka pitanja vezana za dalji opstanak evro-zone. Ako uradimo sekundarne progresije za 01. januar, 1999., nalazimo sekundarnu osu IC/MC EU preko 8º Škorpiona/8º Bika, što je samo potvrda važnosti 8º Škorpiona za evro! 



Prvi kabinet Angele Merkel

U svom prvom mandatu, kabinet nemačke kancelarke se susreo sa krizom u evro-zoni. Naime, za datum početka mandata ovog kabineta uzima se 22. Novembar, 2005., 16:00, Berlin. Kada uradimo Solar Arc direkcije za dan početka svetske ekonomske krize (15. Septembar,, 2008.) nalazimo upravo Jupitera (koji sobom nosi Merkura, vladara Ascendenta i 2 – finansijski sistem) ni manje ni više nego na 8º Škorpiona (stepen evra)! No, opet moram da ponovim da je u tom trenutku Solar Arc Ascendent Merkelove bio na 8º Vodolije i kvadrirao 8º Škorpiona. Ova žena „mora“ da je baš uključena u ovaj proces oko spašavanja evro-zone, ali vrlo je verovatno da će imati puno problema (kvadrat) na tom putu, i da neće uspeti da očuva celovitost iste. 


Grčka

Evropska Unija počinje da oseti krizu u evro-zoni već godinu dana kasnije, tj. krajem 2009. Tri članice evro-zone su najviše pogođene krizom: Grčka, Irska i Portugal. Ako se sada osvrnem na svoj članak „Atina i 27º Device“, koji sam napisala krajem 2012. godine, onda svakako da u stepenu pada Venere (27 Device) mi imamo sliku zemlje koja u problemu sa finansijama (Venera – finansije). No, pogledajmo sada Solar Arc direkcije Grčke iz 1974 („The Book of World Horoscopes“ Nicholas Campion) za sam kraj 2009. Nalazimo upravo konjunkciju Meseca i Plutona ni manje ni više nego na 8º Škorpiona, što je samo znak da će Grčka imati centralno mesto u evro-zoni tokom krize u istoj. Mesec je vladar Ascendenta u horoskopu Grčke iz 1974, i predstavlja i samu Atinu (glavni grad) ali i prilike u zemlji, dok je Pluton simbol duboke transformacije, ali i ogromne energije, velikih kredita i pozajmica.   



Grčka je postala članica EU 1981. godine, a 01. januara, 2001. je postala članica evro-zone, tj. zamenila domaću valutu za evro. Solar Arc Ascendent Grčke iz 1974 je tada bio na 8º Lava, što je kvadrat sa 8º Škorpiona (evro), te je već ovo bio znak da jednog dana Grčka može izaći iz evro-zone. Zanimljiva je i osa IC-MC u tom trenutku, radi se o osi 20º Vage – 20º Ovna, što je osa koja se vezuje za Berlin, tj. samu Nemačku (više o ovome možete čitati u mom članku „Berlin i osa 20º Ovna – 20º Vage“). Sve ovo još tada je u sebi nagoveštavalo povezanost Grčke sa Nemačkom oko pitanja vezanih za evro-zonu.   




Pobeda Tsiprasa

Krajem janura 2015 Grčka je dobila novog premijera. Mladi Alexis Tsipras je Lav u horoskopu dok mu se na Ascendentu nalazi znak Blizanaca. Merkur, vladar Ascendenta se nalazi na 15º Raka, i nedavno, sedmim Uran-Pluton kvadratom je „pokrenut“. Merkur je  u njegovoj karti i vladar 8 (krediti, pozajmice) od 10 (on kao premijer), te je planeta koja je izuzetno bitna sudeći po tome da se Grčka nalazi u velikim finansijskim dugovima.  



U trenutku sedmog Uran-Pluton kvadrata (17. Marta, 2015), sekundarni Mesec (grčki narod) Tsiprasa se našao baš na 8º Bika, tj. preko puta 8 Škorpiona (evro), dok mu se tercijarni Ascendent našao na 8º  Škorpiona. Sve ovo je slika problema u kojem se nalazi grčki narod a vezano za evro-zonu. Opozicija ima prirodu Urana i ovde se stvari mogu naglo prekinuti, ovo je slika grčkog naroda koji iznenada (Uran) može napustiti evro-zonu. Svemu dodajem da uskoro imamo još jednu eklipsu, 04. aprila, 2015., i to na 14º Vage (Lunarna eklipsa), koja će isto „pokrenuti“ Merkura iz horoskopa Tsiprasa. No, zanimljiva je i ova Venera (prirodni vladar 2. polja u modernoj astrologiji, tj. polja finansija) iz hororskopa Tsiprasa sa 8º Raka, što gradi trigon na 8º Škorpiona (evro), budući da je Venera vladar Vage iz 8 (krediti, pozajmice) od 10 (on kao premijer). No, trigon je lenj aspekt i teško da će Tsipras ga iskoristiti, pre će ići u opozicije, kvadrate, jake konjunkcije, jer ti aspekti „vuku“.    



„Vruća“ jesen za Grčku

Tsipras ima u sekundarnim progresijama 13. septembra, 2015. (dan Solarne eklipse na 20º Device) osu 5/11 preko 8º Škorpiona/8º Bika. Peto polje je 8. polje (pozajmice, krediti) od 10 (on kao premijer), te i ovo nagalšava važnost eklipse po Grčku. Inače, njegova natalna osa 5/11 ide preko 19º Device/19º Riba, i biće „probuđena“ pomenutom eklipsom sa 20º Device. 



I poslednja eklipsa u 2015 dogodiće se 27. septembra, biće Lunarna, i desiće se na 4º Ovna. Ova eklipsa je važna za Grčku jer se u horoskopu Grčke iz 1974 na 4º Vage nalazi Mesec/Pluton konjunkcija, ali tu je i Venera (finasije) na 3º Raka 29' No, kako novi grčki premijer, Tsipras, ima Sunce na 4º Lava, on bi ovde mogao da ima značaju ulogu i da stvari nekako izbalansira. Baš tada će sekundarna osa IC-MC Grčke iz 1974 se naći preko ose 8º Škorpiona/8º Bika, što jeste osa koja pokreće evro-zonu, budući da sam evro „mapirala“ na 8º Škorpiona. Naravno da je ovde značajna i sekundarna osa 2/8, budući da ona „priča“ o finansijama, i da može pomoći to što ona ide preko 8º Device/8º Riba, tj. u sekstil/trigon sa 8º Škorpiona (evro).     

Međutim,  mi moramo svo vreme da imamo u vidu to što je Solar Arc Ascendent Grčke iz 1974 bio na 8º Lava i da je kvadrirao 8º Škorpioa (evro) u trenutku kada je Grčka postala članica evro-zone (2001), što je u startu naglasilo moguće probleme i veliku verovatnoću izlaska Grčke iz evropske monetarne porodice. Takođe, još jednom ću ponoviti i poziciju Solar Arc Ascendenta nemčke kancelarea u trenutku počinjanja svetkse ekonomske krize. Radilo se upravo o 8º Vodolije, što je kvadrat sa 8º Škropiona (evro) i što ovu ženu sasvim izvesno nesvesno „vuče“ u borbu za očuvanje evro-zone, ali joj donosi i probleme na tom putu.    


Na kraju, dodaću da je pred sam početak svetske ekonomske krize, tačnije 01. avgusta, 2008., na nebu bila Solarna eklipsa na 9º Lava, koja je kvadrirala 8º Škorpiona (evro). Ubrzo nakon ove eklipse, 15. septembra, 2008., počela je svetska ekonomska kriza. Kao što sam već gore u tekstu rekla, više puta, Solar Arc Ascendent Merkelove se našao na 8º Vodolije, praveći opoziciju sa 8º Lava – mesto gde se našao Solar Arc Ascendent Grčke iz 1974 na dan kada je ova zemlja postala članica evro-zone (01. januara, 2001.). Praktično, mi ovde imamo fiksni T-kvadrat gde je upravo sve prebačeno na 8º Škorpiona (Ascendent SAD, midpoint Merkura i Jupitera u karti EU, Sunce EU). Sasvim je izvesno da je rešenje svetske ekonomske krize u rukama Washington D.C. i Brisela... 
 

Na 8º mi imamo tačku srednjeg rastojanja egzaltacije Urana i egzaltacije Plutona, tačnije, ona je na 7º Škorpiona, te je ovde potrebno spojiti Boga Neba, Urana (Um, svesno) i Boga Jezgra Zemlje, Plutona (Telo, nesvesno).


Susret sa Putinom - april, 2015


Nakon Berlina i susreta sa Merkelovom, grčki premijer Tsipras sastaće se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 08. aprila u Moskvi, a u maju će prisustvovati paradi povodom Dana pobede u ruskoj prestonici. Radikalno levičarska grčka vlada neguje veze sa Rusijom usred napora Atine da izbegne bankrotstvo i grčki zvaničnici otvoreno hvale izglede da se Atina obrati Rusiji ili Kini za pomoć ukoliko se pregovori o zajmu sa EU završe neuspehom. 

Ako pogledamo horoskop Nove Rusije ("The Book of World Horoscopes" Nicholas Campion), onda uočavamo da je sam Ascenedent (Moskva) na 26º  Device 12', dakle, veoma blizu 27º  Device (pad Venere), tj. stepenu koji sam unutar Zodijaka dodelila baš Atini (pogledati moj članak "Atina i 27º Device"), te je po svemu sudeći moguće da Atina podršku dobije baš od zvanične Moskve. 




Izvori:

http://www.astro.com/astro-databank/Merkel,_Angela
http://www.astro.com/astro-databank/Tsipras,_Alexis

Нема коментара:

Постави коментар

Are We Safe? ’ART’ as part of A_I Spring 2024 Eclipses Published: 24th March, 2024 I Author: Smiljana Gavrančić ISAR CAP

  Are We Safe? ’ART’ as part of A_I Spring 2024 Eclipses Published: 24th March, 2024 I Author: Smiljana Gavrančić ISAR CAP   When Rish...