понедељак, 29. април 2013.

Put ružama posut... Objavljen: 29. april, 2013. | Autor: Smiljana Gavrančić

Put ružama posut...




Još je prošlogodišnji prelaz Venere preko diska Sunca (6. juna, 2012.) otvorio jako lepa vrata za srpsku diplomatiju (više o ovome pisala sam u članku „Srpski ministar na čelu UN-a), budući da je taj događaj pokrenuo Veneru (diplomatija) sa 15º Blizanaca u 7. polju (diplomatija) karte Srbije.
Sledeći bitan datum za Srbiju je bio svakako trenutak kada je Saturn (prošlost, granice) ušao u znak Škorpiona (Kosovo). Saturn je ušao u Škorpiona 5. oktobra, 2012., a veoma brzo, već 19. oktobra, srpski premijer Ivica Dačić se u Briselu prvi put susreo sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, čime je zvanično i otpočela serija dijaloga, što je na kraju rezultiralo i nedavno (19. aprila, 2013.) postignutim sporazumom između Beograda i Prištine, a sve pod patronatnom Evropske Unije, tačnije Ketrin Ešton.

Kraj tunela

Ako uradimo sekundarne progresije horoskopa Srbije za dan kada je dijalog otpočeo (19. oktobar, 2012.), nalazimo da je sekundarni Mesec (narod) Srbije pozicioniran na 8º Strelca, na mestu gde će se 21.12.2012. (kada prirodno i počinje Nova godina, kada Sunce dolazi na 0º Jarca 00’00’’) naći „Bumerang“ koji obećava razrešenje svih napetih situacija u 2013. godini. Dalje, sama sekundarna Venera (diplomatija) Srbije je na poslednjem stepenu „znaka kraja“ – na 29º Škorpiona, što je svakako i slika „kraja tunela“, „kraja mraka“. Kako se na ovom stepenu u karti za ulazak Saturna u znak Škorpiona nalazi i Mars koji u sebi nosi Merkura (pregovori, dijalog) kao vladara Ascendenta, ali i Saturna (istorija, prošlost, nešto od pre...), onda sve ovo može biti slika srpske diplomatije koja učestvuje u nekom dijalogu, vezano za Kosovo (Škorpion), „istorijski problem Srbije“, a što za rezultat može imati „kraj jednog mračnog perioda“. Ako svemu dodam i to da je ovaj dekanat (od 20º do 30º Škorpiona) pod vladavinom Venere, a da je sama pentada (od 25º do 30º Škorpiona) pod vladavinom Saturna, onda je svakako bilo potrebno da Srbija bude „emotivno laka“ u dijalogu sa Kosovom... Konačno, i sama konjunkcija Meseca i Jupitera na 16º Blizanaca u karti za ulazak Saturna u znak Škorpiona, a koja je dodirnula Veneru (diplomatija) iz karte Srbije, sasvim sigurno stavlja akcenat na srpsku diplomatiju u periodu boravka Saturna u znaku Škorpiona. Vreme je da nešto od pre „pustimo“ od sebe...
Zanimljiv je i sam Ascendent ove karte (26º Blizanaca 40’), jer se nalazi u konjunkciji sa zvezdom WAZN (26º Blizanaca 35’) iz konstelacije Columba Noe (Nojeva golubica), koja priča o pomirenju suprotstavljenih, spajanju pokidanih kontakata, te čitav ovaj period Saturna u Škorpionu može biti u znaku pomirenja, na globalnom nivou, s’obzirom da je ovo pozicija Ascendenta za Grinič (slika za ceo svet).

Kosovska bitka – Vidovdan, 1389. godine

Baš dok se dijalog između Beograda i Prištine privodio kraju, 8. aprila, 2013., osvanula je vest da se snima dokumentarni film („Put ružama posut“) o poslednjoj srpskoj princezi, o Oliveri Lazarević, koja je nakon poraza srpske vojske na Kosovu zarad diplomatskog mira bila data turskom sultanu Bajazitu I.
Naravno da sam u ovoj informaciji videla „znak pored puta“, jer upravo u karti Kosovske bitke Venera (kćerka, devojka ali i diplomatija...) je u 12. polju (harem), pozicionirana je na 8º Blizanaca, na mestu gde je 21.12.2012. bio vrh Yoda, tako da uopšte nije čudno što baš u ovo vreme, tokom 2013., ova priča dobija svoju realizaciju i na filmu... „Bumerang“ je na 8º Strelca a tu je i sekundarni Mesec (narod) Srbije u trenutku započinjanja dijaloga Beograda i Prištine, neposredno nakon ulaska Saturna u Škorpiona... Sve su ovo naznake mogućeg razrešenja viševekovnog problema tokom 2013. godine...

Politički brak

Olivera Lazarević bila je najmlađa kćerka kneza Lazara i kneginje Milice. Rodila se između 1373. i 1376. godine u Kruševcu. Na dvoru svojih roditelja živela je sve do 1390. Njeno detinjstvo i mladost prolazili su u pripremama Srbije za predstojeći rat s Turcima. Ona, kao i sve kćeri kneza Lazara, bile su odgojene u ambiciozne, pametne, obrazovane, samosvesne i energične žene, prave vladarke, nalik svojoj majci Milici.

U presudnoj bici s Turcima, na Vidovdan 1389. godine, na Kosovu polju, Srbija je ostala bez svog vladara kneza Lazara i velikog dela plemstva. Pritisnuta sa severa Ugrima, a sa juga Turcima, morala je da prihvati mir s Osmanlijskim carstvom i vazalni odnos prema njemu. To vazalstvo podrazumevalo je novčani i vojni danak, ali najveća garancija miru bilo je davanje najmlađe princeze Lazarevića - šesnaestogodišnje Olivere, u harem sultana Bajazita I.

Srpski vladari koristili su političke brakove još od sredine IX veka. Tako je bilo i u vreme Nemanjića. Sve četiri starije Oliverine sestre udate su zarad državnih i političkih interesa. Ovog puta, međutim, Olivera je data za ženu čoveku druge vere, čoveku koji je napao njenu otadžbinu i pogubio njenog oca. Kneginja Milica, koja je posle Kosovske bitke vladala Srbijom umesto maloletnog sina Stefana, teret odluke o vazalstvu s Turcima i davanju Olivere u harem, podelila je s preživelim plemstvom i crkvenom jerarhijom.

Oliveru su do harema u proleće 1390. godine, otpratila braća, kneževići Stefan i Vuk. Prema predanju, put iz rodnog Kruševca ka Drenopolju srpski narod je Oliveri posuo ružama.

Život u haremu

Među stotinama žena u haremu Olivera je postala jedna od četiri sultanove zakonske žene - kadune. Vremenom se između njih dvoje rodila duboka ljubav. Svoje mesto u haremu i sultanovom srcu Olivera je često koristila da pomogne svom napaćenom narodu i državi. Zahvaljujući njenom velikom uticaju na Bajazita, ali i Bajazitovom velikom poštovanju prema kneginji Milici i Stefanu, Srbija je u to vreme imala mnogo povoljniji položaj nego druge balkanske vazalne države.

Vrlo čudno je da je Olivera bila jedna od četiri zvanične Bajazitove supruge, s’ obzirom da mu ona nije rodila decu i da nije promenila pravoslavnu veru. To je očigledan dokaz Bajazitove ogromne ljubavi. Olivera se nakon Bajazitove smrti vratila u Srbiju – dispozitor Venere sa 8º Blizanaca je retrogradni (vraćanje)­ ­Merkur na 24º Blizanaca (zanimljivo, sa ovog stepena je 15. maja, 2012. Venera krenula retrogradno, a i na ovom mestu se nalazi Jupiter u karti Ivice Dačića), te je njen povratak u Srbiju nešto što „živi“ kao slika u karti Kosovske bitke...

Tanja Bošković u ulozi kneginje Milice

Kako horoskop Olivere Lazarević nemamo, ja sam pogledala kartu naše proslavljene glumice Tanje Bošković, budući da u filmu „Put ružama posut“ ona glumi kneginju Milicu. Upravo se u njenoj karti Venera (kćerke, Olivera) nalazi na 19º Bika, što je i sam vrh 7.polja (diplomatija) u karti Srbije! Nije li ovo upravo slika Olivere, njezinih sestara, koje su sklapale diplomatske brakove?!
Solarna eklipsa na 19º Bika

No, ovaj stepen je zaista bitan za Srbiju, jer ćemo 10. maja 2013. imati Solarnu eklipsu (Sunce/Mesec konjunkcija u blizini Južnog Čvora) baš na ovom stepenu, što će akcenat opet staviti na srpsku diplomatiju u vremenu ispred. Solarna eklipsa je uvek slika novog početka, a kako je ovaj put uključen Južni Čvor (prošlost), sasvim je sigurno da se ovom eklipsom otvaraju neka pitanja iz prošlosti, od pre..., a sve na polju diplomatskih odnosa (vrh 7. polja).
Ovom eklipsom će biti praktično „pokrenut“ sekstil Venere (diplomatija, svako ko stoji naspram Srbije) i Marsa (Beograd – Mars je vladar Ascendenta) iz karte Srbije, što obećava, a kako je Venera na zvezdi Rigel iz konstelacije Orion koja se dovodi u direktnu vezu sa Sjedinjenim Državama – možemo očekivati u vremenu ispred i diplomatsku naklonost ove super sile, svakako najvažnije u svetu...

Ivica Dačić 

Ovaj stepen (19º Bika) aktivira se i u karti srpskog premijera, Ivice Dačića, jer mu je upravo na ovom stepenu vrh 7 (diplomatski odnosi) od 10 (on kao premijer).
Dispozitor eklipse je konjunkcija Venere i Marsa u Vodoliji. Samo par dana nakon njegovog rođenja ova Venera (svako ko stoji preko puta njega) je postala retrogradna i susrela se sa Marsom (on). Znak Vodolije svakako da obećava jedan potpuno nov, moderniji pristup na polju diplomatije, pa ovo može biti i slika bržih evrointegracija Srbije u vremenu ispred... Ovo je i slika nastavka dijaloga sa Prištinom, gde će srpska strana biti i dosta otvorenija za promene, oslobođena tereta prošlosti...

Hašim Tači

Međutim, Solarna eklipsa će da „dodirne“ i Marsa sa 19º Bika iz karte kosovskog premijera, Hašima Tačija.
Dakle, mi praktično imamo konjunkciju Venere sa 19º Bika (što jeste slika Olivere Lazarević u karti Tanje Bošković) i Marsa sa 19º Bika.

3º Škorpiona – prilika za transformaciju

Zanimljiva je i pozicija direktivne Venere (Olivera) Tanje Bošković (kneginja Milica) za proleće 1390. godine, kada je Olivera otišla sultanu u harem. Radi se o 3º Škorpiona, o stepenu egzaltacije Plutona, te nije teško zaključiti da je ovo slika Persefone koja odlazi Hadu. Na istom stepenu se našao i vrh sekundarne 7 (diplomatija) u karti Srbije kada su započeli pregovori Beograda i Prišitine okotobra 2012., te je ovo i slika srpske diplomatije koja se duboko transforimiše, menja...

Had je neko ko je opasan, ali upravo je ovde zadatak za Persefonu da zavoli čoveka koji joj je nekako i neprijatelj, koji je ubio njenog oca. Ovaj stepen u sebi nosi ogromran potencijal za transformacijom. Nije li ovo poruka za sve nas, za srpsku diplomatiju? Zar ne bismo trebali od neprijatalja da pravimo prijatelje, da budemo u ljubavi sa onima koji su nas nekako i nekad povredili? Rekla bih da je to naš zadatak, a snimanje ovog filma baš u ovo vreme je samo podsetnik da je to izvorno naša priča, da ona živi duboko u kolektivnoj svesti, i da nam ona treba biti vodič. Sama činjenica da su Oliveru ispratili u harem u simbolici Venere (cveće), bacajući ruže pred nju – treba da nam bude „znak pored puta“... Poslata je Bajazitu I sa lepom energijom, i tamo je nju ipak sačekala ljubav, koliko god ona bila za osudu ili ne... Zar je ljubav za osudu? Ljubav čini čuda, ona nas transfmoriše, menja... Kao astrolog, razumem ovu priču, jer biti u ljubavi sa neprijateljem je ono što menja svet...

Vidovdan 2013. godine

Da nas kao naciju prati i ovaj datum, više je nego sigurno. Baš 28. juna 2013. Evropski Savet treba da da dodeli datum Srbiji o započinjanju pregovora o pridruživanju EU, ali, za ovaj datum se planira i premijera filma o Oliveri Lazarević – „Put ružama posut“. Sekundarni Mesec (narod) Srbije će tokom juna biti na 18º Strelca, u egzaktnom trigonu sa Ascendetnom Evropske Unije (18º Lava), što jeste šansa za Srbiju da dobije datum.
No, izgleda da je 19º Bika veoma bitan stepen za Srbiju, jer će baš tog dana na ovom stepenu biti i sekundarna Fortuna (sreća), najbrža tačka, čije kretanje u progresijama i te kako treba pratiti, pa možemo zaključiti da bi nas tog dana i sreća mogla poslužiti...

Zanimljive su i slike koje nam nude sabijski simboli... „Vjetar žurno raznosi oblake“ (19º Bika) . Ishod će nam opisati simbol za stepen naspram, dakle, 19º Škorpiona – „Žena u bijelom je razmaknula dvije tamne zavjese koje su zatvarale sveti put“. 

Sasvim je sigurno da je kneginja Milica bila najzaslužnija za diplomatski potez kojim je svoju najmlađu kćerku stavila u ruke najvećeg neprijatelja. Danas, nakon toliko vremena, mi imamo u srpskoj diplomatiji isto jednu Milicu. Radi se o Milici Delević koja je od 2009. godine direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije, te je za očekivati da bi neki njen diplomatski potez u vremenu ispred mogao doneti Srbiji bolju poziciju, ugled u regionu, pa i u ostatku sveta...

Bitno je samo da u vremenu ispred svaki diplomatski potez naših državnika ispratimo s’ ljubavlju, baš kao što je to učinio i srpski narod kada je pratio Oliveru u harem posipajući joj put ružama (Venera - ljubav). Na taj način šaljemo jako lepu energiju, što nam se samo dobrim može vratiti...

Нема коментара:

Постави коментар

What happens with Princess Kate? Published: 13 March, 2024 I Author: Smiljana Gavrančić ISAR CAP

What happens with Princess   Kate? Published: 13 March, 2024 I Author: Smiljana Gavrančić ISAR CAP  Catherine was admitted to The London C...