среда, 14. фебруар 2024.

220 Godina Od Prvog Srpskog Ustanka, I 189 Godina Sretenjskog Ustava Objavljeno: 14. Februara 2024 I Autor: Smiljana Gavrančić ISAR CAP

 

220 Godina Od Prvog Srpskog Ustanka, I 189 Godina Sretenjskog Ustava

Objavljeno: 14. Februara 2024 I Autor: Smiljana Gavrančić ISAR CAP

 

Od 10. Jula 2001.god, Republika Srbija  ponovo  slavi 15. i 16. Februar kao Dan Državnosti i Dan Ustavnosti.

Ove, 2024, navršava se tačno 220 godina od 14. Februara 1804 kada je u Orašcu (kod Aranđelovcu) podignut Prvi srpski ustanak, dok naredne, 2025 se navršava tačno 130 godine od donošenja Sretenjskog ustava (15. Februar 1835, Kragujevac, Srbija). I gde smo to mi danas, najbolje će nam objasniti astrologija.

Sretenjski ustav  - prvi je ustav u Kneževini Srbiji koji je donet u Kragujevcu 1835. godine. Ustav je sastavio Dimitrije Davidović, ministar inostranih poslova.  Ustavom je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti.  Istovremeno Srbija je dobila svoj grb i zastavu. Vlast čine knez, državni sovjet i narodna skupština. U današnje vreme, ova podela odgovarala bi predsedniku, vladi i narodnoj skupštini. Ustavom je određeno da knez i državni sovjet dele izvršnu vlast. Proklamovana su prava i slobode građana, kao što su: neprikosnovenost ličnosti, nezavisnost sudstva i pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, ravnopravnost građana, bez obzira na veru i nacionalnost. Ustavom su ukinuti ropstvo i feudalni odnosi.

Iako je donet od Velike narodne skupštine i zakletvom potvrđen od kneza Miloša Obrenovića ustav je suspendovan nakon svega 55 dana pod pritiskom velikih feudalnih sila (Turske, Rusije i Austrije).Velikim feudalnim silama nije očigledno odgovarala slobodna i budna Srbija!

O tome koliko je Sretenjski ustav bio napredan, liberan, govori i činjenica da je usvojen na Sunce/Uran konjunkciju u znaku Vodolije, u znaku Uranovog sedišta. No, kako je Sunce na 26°  Vodolije 05’, a Uran na 26°  Vodolije 31’, i kako je ovde još uvek Sunce to koje ’spaljuje’ Urana (slobode), a tu je i kvadrat sa Hironom (povreda, rana) na 27°  Bika (na zvezdi Algol, iz konestelacije Persej, ’pad glave’), nije ni čudo sto je suspednovan nakon samo 55 dana (da ne kažem ’prerezan mačem’ u metaforičkom smislu) od strane ’sudije’ (Algol je uvek neki tamo sudija koji donosi jednoj strani pravdu, a drugoj nepravdu), tj. stranih velikih feudalnih sila. 

 

Za nas kao državu je posebno značajno što naredne, 2025 slavimo 190 godina Sretenjskog ustava. Reč je gotovo o puna dva veka, nedostaje samo jedna decenija. I, po svemu sudeći, 2025 i proslava 190 godina Sretenjskog ustava će Srbiji doneti jako veliku promenu. Kako, zašto?

Ako proverimo sekundarne progresije Sretenjskog ustava iz 1835 za 2025, kao i Solar Arc direkcije, nalazimo sekundarno Sunce na 0°  Device, dok su Solar Arc Sunce i Uran na 0°  Device isto! Drugim rečima, sada, 2024, kada proslavljamo 189 god Sretenjskog ustava, pomenute planete se u progresijama i Solar Arc direkcijama nalaze na kraju znaka Lava, an 29°  Lava, i spremaju se da zakorače na 0°  Device. Na 0°  Device se trenutno nalazi jedna od najmoćnijih kraljevskih zvezda. Reč je o zvezdi Regulus (poznatija kao Čuvar Severa) za koju se često kaže da je zvezda ’U Srcu Kralja’. Da li je moguće da je Republika Srbija spremna za jedan veliki iskorak i za neko krunisanje?! Rekla bih DA!!! O tome pišem već duže vreme, da je sasvim izvesno da se državno uređenje u zemlji može promeniti. Trenutno, na 29°  Lava smo u procesu, u tranziciji, spremamo se zaista na jedan veliki iskorak koji će uslediti kada planete u progresijama i Solar Arc direkcijama iz horoskopa Sretenjskog ustava – dotaknu najmoćniju kraljevsku zvezdu Regulus.    

 

Ako proverimo sekundarne progresije horoskopa Ustava Srbije iz 2006, koji je trenutno, i za sada, jedini horoskop moderne, sadašnje Srbije, mi nalazimo da 15. Februara 2025 sekundarna osa Asc/Desc ide preko 0°  Riba/0° Device, što automatski ’pokreće’ zvezdu Regulus sa 0°  Device koju sam pomenua. I sam natalni Merkur (odluka, dokumenta) sadašnjeg predsednika zemlje, Aleksandra Vučića, nalazi se na 29°  Vodolije-0°  Riba, što je još jedan znak da Veliki promenljivi krst preko 0°  je bitan za Srbiju u 2025!  

 

Ovome svemu moram da dodam i sledeće: Naime, tačno 7.jula 2025, Uran ulazi na 0°  Blizanaca, što je isto deo Velikog promenjivog krsta preko 0°  Blizanaca-0°  Device-0°  Strelca-0°  Riba.

 

Sadašnji ministar odbrane, kao i predsednik vladajuće političke stranke, SNS-a, Miloš Vučević, ima Marsa na 29°  Škorpiona-0°  Strelca, i tako dobismo Veliki promenljivi krst preko 0°, definitivno.  

Miloš Vučеvić prеdvodićе u čеtvrtak, 15. februara 2024., Cеntralnu državnu cеrеmoniju povodom Dana državnosti Srbijе.

Cеntralna manifеstacija bićе održana u čеtvrtak kod Spomеnika voždu Karađorđu u Orašcu, sa počеtkom u 10 časova, saopštilo jе Ministarstvo odbranе.

Istovrеmеna počasna artiljеrijska paljba sa Bеogradskе, Pеtrovaradinskе i Niškе tvrđavе, uz dеfilе brodova u Bеogradu i Novom Sadu, bićе organizovana sutra povodom proslave Dana državnosti.

Istovrеmеna paljba i dеfilе brodova počеćе sutra u 16 časova, javljaju mediji. 

 

Bilo mi je zanimljivo da proverim 7. Jul u kalendaru Srbije, da li je taj datum ikako kroz našu istoriju bio poznat po nečemu? Jeste, 7.jul se slavio kao Dan ustanka naroda Srbije i državnih praznik u Socijalističkoj republici Srbiji i Republici Srbiji od 1945 do 2001. Ovde je bitno ime Žikice Jovanovića Španca koji je u Beloj crkvi 7. Jula 1941 ubio dva žandara na vašaru, što je bio zapravo i početak narodnog ustanka 1941.

Sretenje se slavilo kao dan ustavnosti i državnosti sve dok nije uspostavljena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi  u Titovo vreme bilo zamenjeno Danom republike i 29.Novembrom,  da bi se ponovo uvrstilo u državne praznike od 10.jula 2001 kada je Narodna skupština Republike Srbije izglasala ovu odluku.  Tada je predsednik zemlje (tada još uvek Savezne Republike Jugoslavije koju su činije Srbija i Crna Gora) bio Vojslav Koštunica, dok je premijer bio pokojni  Zoran Đinđić. Da li možete da naslutite na kom stepenu je tog 10. Jula 2001 bio Solar Arc Sunce/ Mesec (narod)  konjunkcija Koštunice? Ni manje ni više nego na 29° Bika- 0°  Blizanaca, na mestu gde će Uran zaploviti u znak Blizanaca 7. Jula 2025 

 

Ako proverimo progresije Đinđića za proslavu 190 godina od Sretenjskog ustava, 15. Februar 2025, onda nalazimo sekundarnu osu 3/9 preko 0°  Riba/0°  Device! Treća kuća je kuća dokumenata, potpisa, odluka, dok je 9. kuća upravo kuća Ustava kao najvišeg pravnog akta svake zemlje, jer devetim znakom vlada prirodno Jupiter, znakom Strelca, a Jupiter je najveća planeta, dok je znak Strelca simbol zakona, morala, otuda ovde imamo najveći pravni akt, tj Ustav svake zemlje. 

Inače, Solar Arc Mars vožda Karađorđa, kada je poveo Prvi srpski ustanak, bio je ni manje ni više nego na 0° Riba, što isto može biti neki znak, iako je ovde reč o Sretenjskom ustavu koji je došao 31 godinu nakon Prvog srpskog ustanka.

Rekla bih da je Srbija na putu da sa proslavom 190 god od Sretenjskog ustava, 2025 god, načini jednu veliku promenu, iskorak, vezano za svoj najveći najvažniji pravni akt, a kako je u igri kraljevska zvezda Regulus, za očekivati je veoma lako da kruna kako kruna, kralj kao kralj – dobiju na značaju.

A, šta možemo reći , iz astrološkog ugla, o proslavi 220 godina od Prvog srpskog ustanka, koja se dešava danas, 14. Februara 2024, dok pišem ovaj tekst za svoj blog?

 Horoskop Prvog srpskog ustanka nam je poznat, kao i samo vreme, stoga i te kako treba uzeti  u obzir da se sekundarno progresivni Mesec (narod) trenutno nalazi na 19°  Ovna-na ovom stepenu imamo solarnu eklipsu (pomračenje Sunca) 8. Aprila 2024. Na ovom stepenu Sunce inače i egzaltira! Ovo je znak da će Novi Kralj Doći! Meni je zanimljivo da Princ Filip, upravo April/Maj 2024 ima svoj progresivni Mesec na 19°  Ovna. Na tom istom mestu vožd Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, ima ove godine svoju Solar Arc Fortunu (najličnijiu tačku horoskopa, jer predstavlja odnos Asc-Sunca-Meseca). Tačka aprilske eklipse kvadrira natalni Mars (rat) Karađorđa sa 19°  Jarca ali pravi i konjunkciju sa Karađorđevim Rx Saturom sa 18°  Ovna 50’, s’tim da njegov Saturn sobom nosi upravo njegov Mars sa pomenutih 19°  Jarca.  

 

Ako Vam kažem da na 19°  Jarca, svoj Solar Arc Mars ove godine, 2024, ima ministar odbrane, i predsednik SNS-a, Miloš Vučević, slika Vam je sada već kompletnija.

Verovali ili ne, ali 5. Jula 2024, imaćemo Mlad Mesec upravo na 19°  Raka, preko puta 19°  Jarca, u kvadratu sa 19°  Ovna, kao i u kvadratu sa 19°  Vage. Na 18° -19°  Vage pokojni Đinđić ima svoj Asc i Neptuna, stoga, porek aprilske eklipse sa 19°  Ovna, svakako bih ostavila oči otvorene i na sam početak Jula 2024 kada je reč o oživljavanju duha Prvog srpskog ustanka

Zatim, oktobra 2024 tranzitni Mars će prelaziti preko 19°  Raka dva dana, 10. i 11. Oktobra i potom kao retro Mars od  3. do 6. Februara 2025, pred Dan Državnosti i Ustavnosti, i onda još jednom, kao direktan Mars od 15.do 20. Marta 2025. Mars u Raku je uvek slika vojnika koji ide u rat da pogine, jer Mars u Raku je u padu, ovo ne treba shvatiti bukvalno, ali možemo shvatiti kao sliku mladića koji opet služe vojni ruk, jer će duh predaka da ih zove.

Konačno, i sam Petar I Karađorđević, je imao Sunce na 18°  Raka 56’, što je gotovo na 19 Raka, nedostaje 4 lučna minuta do 19°.

Na 19°  Raka, se nalazi sekundarno progresivna Venera vožda Karađorđa tokom 2024 godine, a Venera je ta koja se iz krvi Uranove rodila, te je uvek slika ćerke boga revolucije, ta koja se buni, protestuje, proliva krv, diže ustanke, ratove. 

 No, ne mogu ovaj tekst da završim a da ne pomenem Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. Zašto? Dodik ima Veneru (revolucija, otpor) na 19 Ovna, upravo na stepenu eklipse 8. Aprila 2024 koja budi Marsa vožda Karađorđa, Solar Arc Marsa Miloša Vučevića, sekundarno progreisvni Mesec Princa Filipa Karađorđevića, osu Asc/Desc pokojnog Zorana Đinđića, kao i sekundarno progresvinu Veneru Karađorđa zajedno sa Suncem natalnim kralja Petra I Karađorđevića.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13. Februara 2024, sam na svojoj Fb stranici objavila  sledeće

Pred Mars/Pluton konjunukciju na 0° Vodolije, koja se desava u ranim jutarnjim satima, 14.2.2024, a sve pred Sretenje, drzavni praznik u Srbiji, poznatiji kao Dan Ustavnosti, 15.2.2024, predsednik zemlje je objavio na svojim drustvenim mrezama pre sat vremena da je vreme za osnivanje Narodnog pokreta u zemlji Koji ce objediniti sve one koji zele da zastite nacionalne interese itd
 
Bez sumnje, 0° Vodolije za Srbiju uvek radi tako sto sa ovog stepena je Srbija podigla Prvi srpski ustanak, donela pucanje Gavrila Principa (povod za Prvi sv.rat), Apisa i Majski prevrat, smenu dinastija u kraljevini Srbiji. Konacno, sa tog stepena je nastao I BRICS,ali i trenutno pozicija sekundarno progresivnih Meseca (narod) i Dr Zorana Djindjica, i naseg tenisera Novaka Djokovica (preko puta, na 0° Lava) idu u prilog nekom organizovanju srpskog roda. Ova zemlja ide ka osvescivanju nacionalnog identiteta, i nekog zaokreta ka Istoku, iako u izjavama nasih poloticara se I dalje cuje da je nas put- put Eu. Bice da je suprotno....
 
Vest je objavljena u fazi kada se Mesec puni, sto je mnogo bolji tajming nego sto je bio plan da se isti pokret formira na Vidovdan prosle god. No, Mars ipak trci u kvadrat sa Jupiterom, energija se moze brzo potrositi, sagoreti, stoga ovde ne treba stvari gurati preko odredjenih granica. Venera (simbol bunta, protesta, gradjanskog rata) je na stepenu egzaltacije Mars, te ovde imamo militarnu vibraciju i te kako, a nadolazeci kvadrat sa Mesecom u Ovnu jeste slika naroda koja bi lako krenula, bez razmisljanja, u neku vojsku
 
Praticemo sta se desava, I shodno tome videti sta kaze astrologija na ovu temu. Prva eklipsa krajem Marta na 5° Vage je u blizini Urana (revolucija) predsednika zemlje koji je na 7° Vage i u njegovoj 4(teritorija, domovina). Isti Uran ima aspekt inkonjunkcije sa njegovim Saturnom u Biku na 5°, na zvezdi iz Kefeja o kojoj sam Vam puno pisala tokom 2023 i o njegovoj ulozi vladara cijem carstvu preti potop, bukvalno i figurativno (poplave smo imali , a teritorija nam je 'progutana' donekle)i dolazak Velikog kita Koji treba da proguta njegovu Andromedu, okovanu princezu, Koju Kefeja zrtvuje da bi spasio carstvo I ostao na vlasti. Neki vid ucene, postoji sa Kefejom, a deca su neretko zrtve. Setite se samo Ribnikara - sve je mitoloski objasnjivo. Ista eklipsa ce 'udariti'  njegov Hiron u 10, pa je sam pocetak proleca izuzetno tezak i izazovan za predsednika zemlje
 
 
 
 

April donosi eklipsu na 19° Ovna, stepen egzaltacije Sunca. Pre 19.god ista eklipsa je donela to da su se general Pavkovic i general Lukic predali Haskom tribunalu, obojica su I simbolici egzaltiranig Sunca na 19° Ovna, muska figura sa cinom na ramenima. Ovo je I slika kralja svakog, pa ce biti zanimljivo videti da li ce se mozda i NjKV Aleksandar Karadjordjevic mozda odreci prestola u korist sina, Princa Filipa. Jer cesto sa ovim stepenom imamo Novog Kralja. Pre 38 god, tj 1986, ista eklipsa je donela prve parlamentarne izbore u Srbiji, Ivan Stambolic je tada bio na celu Komunisticke partije, koja je odnela i pobedu
 Inace, konjunkcija Marsa i Plutona se desava na zvezdi iz Orla, i to je rec o zvezdi u ledjima Orla, pa ovde imamo sliku onog ko nam stoji iza ledja, pocev od nevidljive zastite , preko drzavne bezbednosti , pa do tajnog neprijatelja. Kvadrat sa Jupiterom je ta opasnosti ovde, te Orao moze biti ranjen, s' ledja. 
 
Čeka nas i izbor za pesmu Evrovizije, favorit je Breskvica (Anđela Ignjatović) sa, kako kažu mnogi, konačno srpskom pesmom - 'Gnezdo Orlovo'







~

Konsultacije sa mnom možete zakazati putem mejla: smiljana.gavrancic@gmail.com

Iste su moguće na srpskom i engleskom jeziku

 

Нема коментара:

Постави коментар

Pun Mesec u Škorpionu, Merkur kreće direktno i nije 'spaljen' od Sunca, Istina Je Tu – 24-25. April 2024 Pečurka kao simbol ’eksplozije’ ali i iscelenja.. Objavljeno: 21.aprila 2024 I Autor: Smiljana Gavrančić ISAR CAP

  Pun Mesec u Škorpionu, Merkur kreće direktno, i nije 'spaljen' od Sunce, Istina Je Tu – 24-25. April 2024 Pečurka kao simbol ’...