уторак, 19. децембар 2017.

Istanbul i prelaz sa 29º Jarca ka 0º Vodolije Objavljeno: 19 Decembar, 2017 I Autor: Smiljana Gavrančić

Istanbul i prelaz sa 29º Jarca ka 0º Vodolije
Objavljeno: 19 Decembar, 2017 I Autor: Smiljana GavrančićNajveći grad u Turskoj i jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta, Evropu i Aziju, Istanbul,  nekada je bio prestonica čak tri carstva: Rimskog (330-395), Vizantijskog, tj. Istočno Rimskog Carstva (395-1453) i Osmanskog (1452-1923). Istanbul je osnovan  11. Maja 330 godine. Istanbul je još poznat kao Konstantinopolj (Novi Rim, ili Drugi Rim, zahvaljući Caru Konstantinu) i Carigrad. Grad je imao i ima veliki strateški položaj, važan za ravoj trgovine i kulture. Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, Istanbul je postao ono što danas istoričari nazivaju Vizantijom. Kao najveći grad u Evropi, Carigrad je bio središte heleneskog sveta, pa su ga Grci zvali Poli („Grad“). Vizantijsko Carsto je imalo grčku kulturu, te je postalo centar pravosljavlja, nakon odvajanja od Rimske Crkve. Upravo u ovom carstvu se nalazilo mnoštvo crkvi, uključujući Aje Sofiju (Svetu Sofiju), najveću svetsku crvku. Istanbul je i danas sedište carigradskog partrijarha, duhovnog vođe Pravoslavne crkve. Dok katoličanstvo vezujemo za Jupitera, pravoslavlju pripusujemo Saturna, tj. znak Jarca. 

 
Budući da se moj istraživački rad iz mundane astrologije svodi na mapiranje Zodijaka i dodeljivanje tačno određenog stepena unutra kruga od 360 stepeni – određenoj zemlji, gradu,  odmah sam posumnjala da se radi o prelazu sa 29º na 0º, budući da grad ima svoj evropski  i azijski deo, tj. predstavlja neki vid granice između Istoka i Zapada. 

Samu Tursku sam mapirala na 29 º Device / 0 º Vage, što je vrlo nestabilno mesto unutar Zodijaka, jer se radi o Velikom Kardinalnom Krstu, tj. stepenovima koje vezujemo za početak godišnjih doba i koji su u polukvadratu (45 º) sa centralnim stepenovima fiksnih znakova, tzv. „Avatar degrees“ (15 º Bika, Lava, Škorpiona, Vodolije) – 0 º Ovna (proleće), 0 º Raka (leto), 0 º Vage (jesen), 0 º Jarca (zima). Moj tekst Turska i 0 º Vage možete pročitati ovde: Turska i 0º Vage

2020 godina i Velika Konjuncija na 0 º Vodolije
  No, sam Istanbul sam „mapirala“ na 29 º Jarca / 0 º Vodolije. Ovo mesto unutar Zodijaka je vrlo moćno mesto budući da ćemo uskoro, 21. Decembra, 2020, upravo na 0º Vodolije imati tzv. Veliku Konjunkciju Jupitera i Saturna, i to u vazdušnom znaku Vodolije, što će najaviti neko novo vreme. Konjunkcija Jupitera i Saturna se dešava na svakih 20 godina, i ona ostaje u istom elementu oko 200 god. Kada dođe do promene elementa, što će se dogoditi 21. Decembra, 2020., to nazivamo Velikom  Mutacijom. Ovo će  svakako biti  kraj vladavine materije, budući da se zadnja Velika Mutacija  odigrala u zemljanom elementu 26. Januara 1842. Jupiter i Saturn su se tada dodirnuli u znaku Jarca (što je bio početak modernog materijalzma) na 8 º Jarca! Zanimljivo je da osa Turske Republike 1923 ide preko 7 º Raka 47’/7 º Jarca 47’, tj. veoma blizu 8 º Raka/8 º Jarca. U isto vreme,decembra 2020,  sekundarni Mesec  Turske naći će se na 29 º Jarca, spremajući se da dotakne 0 º  Vodolije! I u samom horoskopu  Turske mi nalazimo znak Raka na Ascendentu, što znači da upravo Mesec (kao vladar Raka) priča o glavnom gradu zemlje ali i o opštim okolnostima u istoj, i nalazi se u horoskopu Turske takođe na 29 º, ali znaka Blizanaca. Između 29 º Blizanaca i 29 º Jarca, postoji aspekt inkonjunkcije (kvinkunks) koji traži unutrašnje prilagođavanje na novo nastalu situaciju koja se može otvoriti za Tursku momentom Velike Konjunckije na 0 º Vodolije, decembra 2020. Zašto? Zato što nakon 29 º Blizanaca (Ankara, kao glavni grad) dolazi 0 º Raka, što je znak koji je neuporedivno konzervativniji i tradicionalniji nego 0 Vodolije koji dolazi nakon 29 Jarca i koji predstavlja Istanbul – da li će možda najveći grad u Turskoj, i po svemu sudeći jako bitna tačka na geografskoj mapi sveta – želeti neku drugačiju budućnost, budućnost u simbolici 0º Vodolije (sloboda, poštovanje ljudskih prava, i sl.)? Istanbul je poznat po demonstracijama, a kroz istoriju upravo se osa 0 º Lava/0 º Vodolije pojavljivala u momentima kada su se širom geografske kugle dešavale građanske revolucije,pobune, ratovi. Npr. Prvi Svetski Rat opočet je u simbolici 0 º Vodolije – kada je bosanski Srbin, Gavrilo Princip, 28. Juna, 1914, u Sarajevu izvršio čuveni „sarajevski atentant“ (što je i bio povod za Prvi Svetski Rat) – njegov progresivni Mesec se tada našao upravo na 0 º Vodolije dok mu se progresivni Ascendent našao na 8 º Jarca (mesto zadnje Velike Mutacije u zemljanom elementu 1842 god. i Desc Turske Republike 1923). Samo Sarajevo, kao glavni grad bivše YUG republike Bosne i Hercegovine  – upravo sam mapirala na 0 º Vodolije. Grad čine tri entiteta – bošnjaci, srbi i hrvati. Za Sarajevo se često kaže da je „bure baruta“, jer upravo iz ovog grada je krenuo Prvi Svetski rat.  Kasnije, i kroz građanski rat 90-ih godina, bili smo svedoci da je ovo vrlo „ranjivo“ mesto na Balkanu...  Pogledati moj članak Sarajevo i 0º Vodolije

Ono što je meni sad zanimljivo je sledeće – npr. ja sam i Španiju mapirala na 29 º Jarca / 0 º Vodolije, što ima smisla budući da jedan njen deo, Katalonija, želi promenu, samostalnost, slobodu (0º Vodolije).  Pogledati moj tekst Španija i 29º Jarca

Kako sam uočila značaj 29º Jarca/0º Vodolije po Istanbul? 

Prvo sam progresirala horoskop Rimskog Carstva za 12. Maj, 330, budući da je Istanbul bio prvo prestonica pomenutog carstva. Rimsko Carstvo ima Ascendent (podznak) u Biku, a u trenutku osnivanja Istanbula, sekundarno progresivna Venera (vladar Asc Rimskog Carstva) našla se na 29º Jarca! Ista ta Venera, vladar Asc Rimskog Carstva (glavni grad ovog carstva) se u Solar Arc direkcijama 11. Maja, 330. god. našla na 0º Vodolije! 

Zatim, u horoskopu Vizantijskog Carstva, takođe nalazim Bika na Ascendentu, što znači da i ovde Venera je ta koja opisuje glavni grad carstva, kao i u prethodnom slučaju. Ovde čak imamo naglašen 29º Jarca kroz poziciju Sunca i MC-a gotovo na 29 º Jarca (28 º Jarca 19’). Dodajem da je i sam Mesec (narod) predstavljen preko 29 º, ali ovaj put Bika, gde se nalaze Plejade (poznatije kao „uplakane sestre“), roj zvezda za koji je poznato da ne naglašavaju laku sudbinu u horoskopu kako pojedinca, tako i države. 


Bitka kod Mancikerta (često nazivana i Katastrofa kod Mancikerta) se u istoriji smatra presudnim događajem koji je direktno odgovoran za kasniju propast Vizantije koja je proizašla iz te, po vizantijsko carstvo, kobne 1071. godine, 26. Avgusta. I progresivna i Solar Arc osa IC/MC istanbula išla je tada preko ose 0 º Vodolije/0 º Lava! Tercijarno Sunce Vizantije (vladar Vizantisjkog carstva) se našlo na 0 º Škorpiona, i kvadriralo je prelaz od 29 º Jarca ka 0º Vodolije! Solar Arc Jupiter Vizantije se našao na 29 º Vage, što je isto kvadriralo 29 º Jarca! Jupiter se u chartu Vizantije nalazi u 8. polju (sukobi, ratovi).

 U horoskopu Istanbula mi nalazimo Jupiter (esencijalni signifikator za religiju) u 9. polju (polje religije), u konjunciji sa Venerom, i to baš u znaku Jupiterove egzaltacije, u Raku, gde se Jupiter oseća sjajno. Ovo svakako jeste slika značajnog, velikog, religioznog objekta u Istanbulu, što i jeste crkva Svete Sofije -  Aja Sofija. Kada je konstrukcija (po naredbi cara Justinijana I) na ovom zdanju okončana, 537. god., Solar Arc Jupiter Istanbula se našao baš na 29 º Jarca! Svakako da je poslednji stepen znaka Jarca već bio nagoveštaj da će se kasnije, u vremenu, dogoditi promena, jer nakon 29 º Jarca dolazi 0 º Vodolije – otac turske republike, Mustafa Kemal Atatürk,  je kasnije Aje Sofiju učinio muzejem. Naime, Aje Sofija je prvo bila pravoslavna crkva (samo  u intervalu od 1204 – 1261 je bila pod upravom rimokatoličke crkve), sve dok Istanbul nije pao pod vlast Osmanskog Carstva, kada postaje carska džamija – 29. Maja, 1453. do 1931. Sekularizovana je i otvorena kao muzej 01. Februara, 1935. – sekundarni vrh 12. polja horoskopa Istanbula se našao na 29 º Jarca, a 12. polje u mundanoj astrologiji predstavlja ustanove zatvorenog tipa, što jesu i muzeji, ali svakako i mesta tišine, mesta gde se nekad neko molio.... , ovo je i polje duhovnosti.


Prvi vizantijski car, Justinijan I (pravoslavni teolog), inače najveći kodifikator rimskog prava, došao je na vlast 1. Avgusta, 527.god. U tom momentu Solar Arc Fortuna Vizantijskog carstva se našla na 29 º Jarca! Kao što znamo, Fortuna je vrlo važna i vrlo lična tačka unutar svačijeg horoskpa, ona je sastvaljena od tri dela, i uvek predstavlja odnos Sunca, Meseca i Ascendenta. Stoga, kretane Fortune unutar progresija i Solar Arc direkcija i te kako zna da ukaže na bitne momente kako u životu pojedinca (ako pričam o ličnom horoskopu), tako i na nivou jedne države (ako pričamo o mundanoj astrologiji). Fortuna se kreće najbrže, čak brže i od Meseca, stoga je jako bitna!

Antička podzemna cisterna  koja se nalazi između Hipodroma i Aje Sofije u Istanbulu i koja je snabdevala vodom centar vizantijskog Carigrada, izgrađena je u vreme  Justinijana I i bila je u upotrebi dosta dugo.   Poznata je po svojim mermernim stubovima nosačima. Cisterna Bazilika,  je zvanično ponovo otvorena za posetioce 9. Septembra, 1987., nakon rekonstrukcije. Sekundarni Merkur (vladar Meseca – narod, sa 29 º Blizanaca) Turske, našao se na 28 º Jarca 24’, u konjunkciji sa Suncem Vizantije na 29 º Jarca! Sekundarna Venera Vizantije (vladar Asc u Biku u chartu Vizantije) našla se na 29 º Ovna, što isto proziva 29 º Jarca (preko kvadrata). Solar Arc Jupiter Turske (vladar MC-a u chartu Turske – reputacija zemlje, vladari) se našao na 29 º Jarca! Solar Arc Fortuna Vizantije se našla na istom mestu gde je bila kada je i Justijan I došao na vlast 1. Avgusta, 527 – na 29 º Jarca! Solar Arc Ascendent Istanbula  se našao na 29 º Ovna, što proziva 29 º Jarca (preko kvadrata)!    


Kada se 21. Decembra 2020 bude dogodila Velika konjunkcija Jupitera i Saturna na 0º Vodolije, Solar Arc Merkur Istanbula će biti na 29 º Jarca! U isto vreme, tercijarno Sunce Vizantije će se naći na 29 º Raka, i prozivaće 29 º Jarca, kao stepen naspram,dok će Solar Arc osa Asc/Desc Vizantije ići preko 29º Vage /29 º Ovna. Sve ovo će aktivirati Veliki Kardinalni Krst preko 29 º, koji ima tendenciju da se pretvori u Veliki Fiskni Krst preko 0 º! Ovo je znak velikog „otvaranja“ u koji će Turska kao zemlja biti uključena. Veliki Krst podrazumeva da do oslobađanja energije mora doći, to je prosto rečeno – neminovnost...

Pre ove konjunkcije na 0 º Vodolije, tokom 2019, tačnije 21. Januara 2019, imaćemo već uvod u predstojeće događaje, preko solarne eklipse na 0 º Lava, što proziva 29 º Jarca/0 º Vodolije.  

 Žena na izborima 2019?

Biće zanimljiva i 2018 za sam Istanbul, jer se 31. Janaura, 2018 na 11 º Lava dešava lunarna eklipsa, a na 11 º Lava Istanbul ima upravo Mesec (narod Istanbula). Kako je Mesec u horoskopu Istanbula u 10. Polju (vlast u gradu) i kako predstavlja žensku figuru, ovo možemo vezati i za neku bitnu žensku   figuru iz vlasti samog grada. Još jedna eklipsa tokom 2018 će se odraziti na vladajuće strukture grada, jer će pasti tačno na MC Istanbula na 20 º Raka – ovog puta reč je o solarnoj eklipsi na 20º Raka 13. Jula, 2018! Zanimljivo da 10. Januara, 2020 (u godni Velike Mutacije) imamo ponovo eklipsu na 20 º Raka (MC Istanbula), ali ovog puta lunarnu.  

No, kako Istanbul ne oslikava samo taj grad, budući da je to ipak najveći grad u državi, mi sada s ’ pravom možemo posumnjati da se neka žena kao kandidat može pojaviti na izborima 2019. Postoji, za sada, jedna žena i njeno ime je Meral Akşener. Ona je veliki protivnik Recep Tayyim Erdogana, i 25. Oktobra 2017 je osnovala svoju partiju. Baš tih dana, tercijarni Mesec (žena) je prelazio Asc Turske Republike 1923. Ponoviću još jednom, 21. Decembra, 2020, progresivni Mesec (žena) Turske naći će se na 29 º Jarca, spremno da dotakne 0 º Vodolije! 

 Promena Ustava na referendumu 2017

Na poslednjem referendumu u Turskoj, 16. Aprila, 2017, Solar Arc Merkur  i SaturnTurske  se našao upravo na 29 º Jarca! Promene Ustava koje su izdejstvovane ovih referenduom dala su velika i veća ovlašćena turskom predsedniku Recep Tayyim Erdoganu. Reforma predviđa da se poslanički i predsednički izbori održavaju istovremeno, svakih pet godina, pa bi naredni izbori bili novembra 2019. Kako sam već rekla, 21.Januara 2019 imamo vrlo važnu eklipsu na 0 º Lava koja će biti uvod za Veliku Mutaciju 21. Decembra 2020 na 0 º Vodolije. Ako Erdogan pobedi, očekuje se da će vladati čak možda do 2029. No, ostaje da vidimo da će simbolika ose 0 º Lava/0 º Vodolije doneti neki vid pobune, revolucije Turskoj, tačnije Istanbulu kao mestu prelaza istoka i zapada, kao mestu gde se spaja konzervativno (29º Jarac) i moderno (0º Vodolije).   

Pogledajmo sada i horoskop Mustafe Kemal Atatürka, jer duh ovog čoveka snažno živi jos uvek u kolektivnom nesvesnom. Rekla bih da će uvek živeti, budući da je on osnivač moderne Turske Republike. Ako progresiramo njegov horoskop za 03. oktobar, 2005 kada je Turska zvanično otpočela pregovore sa Evropskom Uniojom mi nalazimo u tom danu njegov tercijarni Mesec (opisuje događaje na nivou od 2 dana) baš na 0 º Lava, što pokreće osu 0 º Vodolije/0 º Lava, i što je jasan znak koliko je ovaj čovek u sebi imao duh slobode, potrebe da se ide napred, u modernu budućnost (0º Vodolije). Potom, u progresijama za 28. maj, 2013 (kada na čuvenom trgu Taksim u Istanbulu izbijaju demonstracije) nalazim progresivno Sunce Mustafe na 0 º Lava, što opet jasno govori o prisutnosti revolucionarnog duha na istanbulskom trgu. Biće zanimljiva 2020 godina, jer baš tada progresivni MC Mustafe dolazi na 7 º Jarca 42', a progresivni IC na 7 º Raka 42' - što pokreće natalnu osu Asc/Desc Turske Republike 1923 na 7 º Raka 47' / 7 º Jarca 47' kao i natalni Mars (borba) Turske sa 7 º Vage 24' u 4. polju horoskopa Turske (teritorija, opozicija u zemlji). Tačnije rečeno, imaćemo kardinalni T-kvadrat gde će upravo Mars sa 7 º Vage biti planeta oko koje se sve "vrti". Da li Mars u Vagi, u 4. polju ima dovoljno snage za preokret? Mars u Vagi je u izgonu, a i u 4. polju nije snažan (po pravilima moderne astrologije ovo je kuća znaka Raka a baš u Raku Mars "pada").  Moram da naponem da sam za Mustafin horoskop kao izvor koristila knjigu Marca Penfield-a, američkog astrologa, koji i sam navodi da su i datum i vreme rođenja nedovoljno poznati, ali, kako se baš ovaj horoskop našao ispred mene, tj. Univerzum mi ga stavio na put, ja ga uzimam kao nešto bitno što baš meni "priča" i što mi daje zaključke, jer, iz nekog razloga ja treba da vidim baš ovu verziju Mustafinog horoskopa. S' druge strane, na www.astro.com možete pronaći rektifikovani horoskop Mustafe od mog cenjenog kolege i poznatog turskog i svetskog astrologa R. Hakan Kırkoğlu-a,  koji za Asc ovog čoveka uzima 29 º Lava, ali i totalno drugi datum rođenja (radi se o 4. januaru, 1881, 20:29, Saloniki, Greece). Ponavaljam, svaki horoskop "radi" za svakog astrologa, jer smo mi kao astrolozi samo "kanal" da informaciju "širimo" dalje...

U danu kada se u Turskoj održavao referendum povodom promene Ustava (16. april, 2017), progresivni Mesec Mustafe je bio na 28º Strelca 36' (veoma blizu 29º Strelca) gde se našao i progresivni MC ovog čoveka, što je isto bio jasan znak da je Turska osetljijva na Veliki Promenljivi Krst preko 29º Blizanaca/Device/Strelca/Riba.
Promeniti Uverenja - Da bi se promenile i okolnosti...
I na kraju, moram po ko zna koji put da ponovim zašto je značajna osa 29 º Raka/29 º Jarca. To je osa koja predstavlja naše Treće Oko, tačnije, prelaz sa 29 º Raka ka 0 º Lava je mesto između dva svetla, Meseca (kao vladara Raka) i Sunca (kao vladara Lava). Poznato je da su Mesec i Sunce naši oči, a tačka između ovog prelaza, 29 º Raka, je upravo mesto Jupiter čakre, našeg 6. energetskog centra, našeg Trećeg Oka. Ovde je intuicija najmoćije naše oružje. Ovde se menjaju uverenja, nakon čega se menjaju i okolnosti. Samo kao primer zemlje koja „vibrira“ na 29 º Raka – navodim Holandiju, zemlju koja je otišla toliko „daleko“i toliko ispred...   Pogledati moj tekst Holandija i 29º Raka.

Izgleda da će se Istanbul 2020 naći na velikoj prekretnici, pa samim tim i Turska, no, ostaje da vidimo...

~

Izvori:

Svi chartovi su preuzeti iz knjige "Horoscopes of Europe";  Marc Penfield 

O Smiljani Gavrančić možete pročitati više ako kliknete na - Biografija

Нема коментара:

Постави коментар

Healing Old Wounds and Trauma (Uranus, Chiron and Prometheus) Webinar with: SMILJANA GAVRANČIĆ (Professional Astrologer ISAR CAP) RANKA BOSNIĆ (Lic I.S.H. Homeopath) Date:04. June.2022 (8pm -10.30pm GMT)

                                                     Healing Old Wounds and Trauma                                        (Uranus, Chiro...