субота, 20. април 2013.

The Twilight Objavljen: 30. april, 2012. | Autor: Smiljana Gavrančić

The Twilight




Nebo se uvek pobrine za sve, pa i za ono što ćemo da napišemo, pročitamo, sanjamo... Stoga nikada ne treba brinuti, potrebno je samo dopustiti da se stvari odvijaju po zakonu Univerzuma... Sve što „izađe“ iz nas je negde, na nekom nivou – i naša priča, naša unutrašnja potreba, i sve „živi“ u našem horoskopu, krugu, koji je krajnje inteligentan, prepun astroloških simbola čije poznavanje daje veštinu stvaranja slika...

Sve je počelo 2. juna 2003. godine... Mlada spisateljica Stephenie Meyer (koja je inače rođenja u vreme Solarne eklipse (Sunce/Mesec konjunkcija, tj. Mlad Mesec, u blizini Severnog Mesečevog čvora na 28 º Strelca, veoma blizu Centra Galaksije – stepenu koji joj i donosi popularnost svetskih razmera, što će se odraziti i na same naslove njenih knjiga, videćete uskoro... ) upravo je tog dana započela pisanje „Sumraka“, knjige koja kasnije ima tri nastavka, pregršt osvojenih nagrada i neverovatan broj mladih obožavatelja.

Prvo se 2005. godine pojavljuje „Sumrak“ (The Twilight), zatim već 2006. sledi „Mlad Mesec“ (New Moon), 2007. je u znaku „Pomračenja“ (Eclipse), i 2008. nam donosi „Praskozorje“ (Breaking Dawn). Inspiracija joj je bio san. Naime, ona je ovu fantastičnu priču o neobičnoj ljubavi između vampira Edvarda i obične smrtnice Bele – sanjala. Zanimljivo je i to da se samo par dana pre nego što je započela pisanje, (tj. pre nego što je sanjala san), tačnije, 31. maja, 2003. godine, dogodila upravo Solarna eklipsa, tj. pomračenje Sunca, i to baš na 9º Blizanaca (u njenoj 12. kući – snovi), što je trigonom „probudilo“ njenu natalnu Veneru (ljubav), vladara njene 12. kuće (san) sa 9º Vodolije, koja se inače nalazi na samom početku konstelacije Delfin (romantična ljubavna priča), tako da je ovo sasvim sigurno bio prelomni trenutak za nju. Kako je dispozitor eklipse njen Merkur na 23º Strelca u konjunkciji sa Severnim čvorom i u sekstilu sa Uranom (iznenada, promene), sasvim je izvesno da će joj se život iznenada promeniti od momenta kad započne pisanje knjige, te da će uslediti uspeh širom sveta (Severni čvor u blizini Centra Galaksije). Tako je i bilo... Inače, sanjala je scenu koja se odvijala na livadi – vrh 12. kuće (san) u Biku (livada).
Kako je vreme rođenja Stefani Majer nepoznato, postavila sam joj Asc na 29º Blizanaca, jer ona piše priču (Blizanci) koju je sanjala (29º – stepen koji vezujemo za znak Riba, Neptun – san). Dalje, Stefani ne može da piše (Blizanci) bez muzike (Neptun), a njena najveća inspiracija je baš grupa „Muse“ (u prevodu – muza) – što je opet simobolika serije 12, Neptuna, odnosno 29º! Ona piše (Blizanci) o tajni (29º) koju Edvardova vampirska porodica dugo (29º) čuva... S’obzirom da pre ove 4 knjige, koje su joj donele svetsku slavu, nije napisala gotovo ništa, onda i Asc na 29º (čekanje) Blizanaca (knjige, pisanje) isto ide u prilog. Još jedna bitna činjenica ide u prilog Ascendentu na 29º Blizanaca, Naime, na 28º Blizanaca 55’ se trentuno nalazi zvezda Betelgez koja najdirektnije opisuje Njujork, a čak 130 nedelja se roman „Sumrak“ zadržao na bestseler listi Njujork Tajmsa!

Kako je u pitanju saga „Sumrak“, onda je sasvim simbolično i da se i Sunce nalazi baš u fazi svog zalaska, a kako je to uvek onda kada je Sunce u 7. kući, blizu Descendenta, verujem da i ova činjenica upotpunjuje simboliku u kojoj joj se Sunce nalazi u sumraku i u eklipsi na vrhu 7. kuće (partneri), te tako i nastaje snažna inspiracija za veoma neobičnom ljubavnm pričom... Sunce je tako u ovom slučaju i vladar 3. kuće (ono što napišemo), pa je u konjunkciji sa Mesecom slika druge knjige koja se zove „Mlad Mesec“ (New Moon), a konjunkcija ovog Mladog Meseca iz njene karte sa Severnim Mesečevim čvorom je i slika treće knjige koja nosi naziv „Pomračenje“ (Eclipse). Dispozicijom, Sunce (vladar 3 – ono što napišemo), dolazi na sam Asc (svitanje, rađanje novog dana), pa se četvrta knjiga zove „Praskozorje“. A sam kvadrat vladara 3 (Sunca) sa Plutonom (vampir), na vrhu 5 (ljubav) koji u sebi „nosi“ trigon sa Venerom (vladar 12 – san) i sekstil sa Neptunom (san, čarolija) je slika duboke, preduboke i čarobne ljubavne priče sa vampirom o kojoj Stefani piše, a koju je i sanjala...

Mistična Venera

Kako joj je san poslužio kao inspiracija, onda je upravo njena Venera (ljubav) kao vladar 12 (san) na 9º Vodolije, na početku konstelacije Delfin (romantična ljubavna priča) na vrhu 9 (publikacija) – slika sna u njenom horoskopu, koji u sebi nosi neobičnu (Vodolija) romantičnu ljubavnu priču koja će doživeti i svoju publikaciju. Ovde je zanimljivo to da je njena Venera obojena serijom 12 i to iz više uglova! Naime, vladar je 12. kuće, nalazi se u Vodoliji, znaku Neptunove egzaltacije, ima sekstil sa Neptunom, a svega nekoliko dana nakon njenog rođenja (24.12.1973.), tačnije 04.01.1974. – krenula je i retrogradno, i to sa 11º 11. znaka, ukazujući na neke nagle promene! Venera je i esencijalni signifikator za devojku, pa sasvim sigurno predstavlja i Belu, glavnu junakinju sage „Sumrak“, koja je u ovom serijalu u početku rastrzana između dve vrste ljubavi.

Priča knjige iz autorkinog horoskopa

Jedna je ljubav prema njenom prijatelju, vukodlaku Džejkobu, koji je inače i veoma voli (Mars – vuk, u 11, u Biku, u znaku Venerinog sedišta). U svom retro hodu, Venera (Bela) će prvo napraviti kvadrat sa Marsom iz 11, iz Bika (prijatelj vukodlak), i to preko 8º (stepen transformacije) Vodolije / Bika, tako da će Bela morati prvo da reši ovaj odnos koji jeste neki vid problema (kvadrat)... Kada to reši, Belu čeka njena prava ljubav, vampir Edvard, koji je isto voli. Retro Venera (Bela) će napraviti trigon (lakoća spajanja) sa Plutonom (vampir) na vrhu 5 (ljubav) u znaku Vage (znaku Venerinog sedišta), pa je ovo slika jedne veoma duboke ljubavi, ljubavi u opasnosti, ali ovde opasnost (Pluton) i pomaže ovoj ljubavi (Pluton je u Vagi gde je Venera u sedištu). Ukoliko ste čitali knjige, ili pak gledali filmove, svedoci ste da se upravo u opasnim situacijma Edvard i Bela nekako još više spajaju, a njihova ljubav postaje sve snažnija...

Jedno je sigurno, obojica je vole – i Džejkob (Mars u Biku voli Veneru), i Edvard (Pluton u Vagi voli Veneru), ali s’obizirom da je Venera (Bela) u znaku Saturnovog sedišta (u Vodoliji), a Pluton (Edvard) u znaku Saturnove egzaltacije (u Vagi), izvesnije je da Bela ipak voli Edvarda, pa ona ide ka njemu... Kako je Venera na vrhu 9 (inostranstvo), onda je ovo i slika Bele koja zbog ljubavi odlazi i u Italiju da spreči Edvarda da počini samoubistvo i oni se upravo u inostranstvu ponovo i nalaze (Venera je prvo u separacionom trigonu sa Plutonom, tako da je ovo bila slika njihovog odvajanja, no kako je Venera krenula retrogradno, stvari su se kasnije promenile i oni su ponovo zajedno...). Vapmiri danju „svetlucaju“, a izlaskom na sunce dovode sebe u opasnost da budu razotkriveni, te na taj način dovedu u pitanje opstanak čitave vampirske zajednice koja ih potom može kazniti tako što će im oduzeti vampirske moći i učiniti ih smrtnim. Tako je upravo Edvard planirao da u podne izađe na Sunce (Pluton u Vagi u kvadratu sa Suncem) i da na taj način sebi presudi, pošto je mislio da je Bela mrtva.

Vampir i vukodlak

A njih dvojica, vukodlak Džejkob i vampir Edvard, kakav je njihov odnos? Naravno, s’obzirom da obojica vole istu devojku, trebalo bi da postoje pokazatelji neke vrste međusubnog animoziteta. Edvarad je predstavljen Plutonom u Vagi, gde je Mars (vuk) u izgonu, a Džejkob je predstavljen Marsom u Biku gde je Pluton (vampir) u padu! Lako je moguće da je i sama spisateljica u svom životu bila nekako „između“ dva muškarca, jednog koji joj je bio prijatelj – i drugog kojeg je volela. Saturn na njenom Asc (ona) u Raku, u sekstilu je sa Marsom u 11 (prijatelj) koji je u Raku u padu i kvadratu sa Plutonom na vrhu 5 (ljubav, srednja škola), no kako je Pluton na vrhu 5. kuće (ljubav) jasno je da je ta „Plutonska“ veza više „vuče“... Pored toga i dispozitor njenog vladara Ascendenta (Jupiter) je u trigonu sa Plutonom u 5. kući.

Bela je u početku stidljiva, plašljiva, voli svoju samoću – što sve ide uz Veneru na vrhu konstelacije Delfin (setimo se samo Amfitrite koja je bila stidljiva i sakrila se...).

No, kako preko dispozicije Venera dolazi u znak Vage, znak svog sedišta, u 5 (ljubav, srednja škola) i to u predeo Zodijaka koji nazivamo Spaljeni put (od 15º Vage do 15º Škorpiona), a koji se vezuje za Egipat i čarobne moći boginje Izis, koja je bila upravo čarobnica – onda je i ovo slika Bele koja vremenom, pored Edvarda, postvaši i sama vampir postaje i čarobnica – dobija natrprirodne moći, može da pomaže kako sebi, tako i drugima. Bela se jako lepo snašla u novom, vampirskom svetu, uživala je u svom novom telu i svojim sposobnostima...

Lični mit u snu probuđen

Kako 12. polje horoskopa govori o snovima, ali i o ličnom mitu, našoj unutrašnjoj potrebi, onda možemo zaključiti da je san o Beli i Edvardu, o besmrtnoj ljubavi, ujedno i jaka unutrašnja potreba same spisateljice, njen lični mit, njena priča koja postaje „oživljena“ onog trenutka kad je i napisana... Bez sumnje, svi mi pišemo i čitamo priče koje su pre svega i samo – naše.


Horoskop Stefani Majer je u znaku kardinalnog T – kvadrata. Saturn na Asc koji u sebi „nosi“ Veneru (ljubav) sa početka konstelacije Delfin (romantična priča) je u opoziciji sa Sunce/Mesec konjunkcijom sa Descendentu (Sumrak), a Pluton sa vrha 5 (ljubav sa «vampirom» u srednjoj školi) je centralna planeta koja kvadrira pomenutu opoziciju. Kako je uvek glavno težište na centralnoj planeti iz T – kvadrata, onda je upravo ovde rešenje u dispozitoru Plutona, tj. Veneri na početku konstalacije Delfin, na vrhu 9. kuće, pa je publikovanje ove neobične, romantične ljubavne priče sa vampirom pravi kanal da Stefani i „oživi“ svoj san...

Нема коментара:

Постави коментар

Pun Mesec u Škorpionu, Merkur kreće direktno i nije 'spaljen' od Sunca, Istina Je Tu – 24-25. April 2024 Pečurka kao simbol ’eksplozije’ ali i iscelenja.. Objavljeno: 21.aprila 2024 I Autor: Smiljana Gavrančić ISAR CAP

  Pun Mesec u Škorpionu, Merkur kreće direktno, i nije 'spaljen' od Sunce, Istina Je Tu – 24-25. April 2024 Pečurka kao simbol ’...